Posebno izdvajamo

Servisne informacije

Komunalne informacije za 5. oktobar

Korisnici „Infostana”? nisu u obavezi da plaćaju osiguranje

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao je nalog JKP „Infostan” da se pod hitno sa računa građana ukloni stavka „osiguranje domaćinstva” koja je neobavezujuća z?a sve korisnike usluga ovog preduzeća.

„Infostan” se izvinjava svim sugrađanima, korisinicima usluga, zbog mogućeg nesporazuma nastalog u ponudi nove usluge. „Infostan” je uz novu objedinjenu uplatnicu dostavio i mogućnost potpuno dobrovoljnog osiguranja imovine i stana.

U pitanju je neobavezujuća ponuda Đenerali osiguranja Srbija da osiguraju svoje domaćinstvo i stvari u njemu za 200 dinara mesečno. Prijava za osiguranje vrši se plaćanjem računa Infostana na kome se nalazi stavka „osiguranje domaćinstva”, čime se u tekućem mesecu ugovara osiguranje za naredni mesec. Ukoliko korisnik usluga Infostana ne želi ovu vrstu osiguranja stana i imovine dovoljno je da ukupan iznos objedinjene usluge naznačene na uplatnici umanji za 200 dinara. Na taj način neće biti aktivirana polisa osiguranja. Građani koji uplate pun iznos naznačen na uplatnici, a ne žele ovu vrstu usluge mogu da se obrate Infostanu nakon čega će im naredni račun biti umanjen za taj iznos.

Procedura odjave osiguranja je omogućena na više načina, pozivom besplatnog broja 0800-222-579, slanjem SMS poruke na broj 064-811-22-22, slanjem mejla ili dopisa, lično u prostorijama Đenerali osiguranja i Infostana, ali i neplaćanjem premije osiguranja (umanjivanjem iznosa na uplatnici za iznos premije osiguranja), čime se smatra da korisnik ne želi da se osigura.

Jednom plaćeno osiguranje ne stvara obavezu plaćanja ubuduće, jer se osiguranje ugovara iz meseca u mesec. Savez nezavisnih organizacija potrošača je dao saglasnost na Protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja i potvrdio da je ovakav način naplate osiguranja u potpunosti u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Prihvatanjem ponude, po ceni od 200 dinara mesečno, domaćinstvo je osigurano u narednom mesecu od: požara i eksplozija, udara groma, oluje, grada, topljenja prekomernog snega, provalne krađe i razbojništva, loma ugrađenih instalacija i opreme, izliva vode iz instalacija, loma stakala, manifestacija i demonstracija, a osigurani su i članovi domaćinstva od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima i njihovim stvarima.

S poštovanjem, JKP „Infostan” Veselin Marković, direktor

Otvorena prva zelena pijaca u Kaluđerici

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović otvorili su danas prvu zelenu pijacu u Kaluđerici. Gradski menadžer je tom prilikom proverio snabdevenost pijace i izrazio zadovoljstvo kvalitetom proizvoda.

– Veoma sam zadovoljan što smo sa Opštinom Grocka uspeli da završimo pijacu u Kaluđerici i to je prvi ovakav objekat u ovom gročanskom naselju, jer je do sada roba prodavana na improvizovanim tezgama. Pijaca je završena zajedničkim naporima opštine i grada i ovo je primer kako možemo da radimo zajedno. Na pijaci ima 38 tezgi, od kojih je 37 već izdato. Nadomak nje uređena je i ulica, koja je sada jednosmerna, kao i parking. Pijacu ćemo nastaviti da unapređujemo i naredne godine – istakao je Vesić i naglasio da je inicijativa potekla od meštana Kaluđerice koji su u razgovoru o problemima u ovom delu grada ukazali upravo na nedostatak pijace.

Naredne godine rešiće se i neki drugi problemi i tako, korak po korak, poboljšati kvalitet života u Kaluđerici, dodao je Vesić, i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog posla.

Gradski menadžer je naglasio da će sada meštani Grocke moći da kažu da konačno neko brine o njima i da se ne osećaju kao građani drugog reda jer se i ovde ulaže isto kao i u centralnim opštinama. Svi delovi Beograda sada su ravnopravni i svuda ćemo podjednako ulagati, kazao je Vesić.

On je podsetio da je danas na snagu stupio novi tarifni sistem u gradskom prevozu u okviru kojeg će građani prigradskih naselja, uključujući i Grocku, plaćati prevoz 40 odsto manje.

Predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović je rekao da je danas veliki dan za građane Kaluđerice jer su poslednje tri decenije imali strpljenja i čekali da dobiju pijacu, u koju je uloženo 12 miliona dinara.

– U Kaluđerici su prioriteti rešavanje problema kanalizacije, groblja, kao i putne infrastrukture. Sutra će biti otvoren tender za nastavak radova na cevovodu Makiš–Mladenovac. To je strateški važno za našu opštinu jer će sva naselja dobiti vodu, a prvo će biti priključeni Kaluđerica, Leštane i Vinča, a potom Boleč i Ritopek – istakao je on i dodao da će tender za radove u centralnoj ulici u Grockoj biti otvoren 9. oktobra, za šta vrednost radova iznosi 26 miliona dinara.

Osim opštine, grada i gradskih preduzeća, sređivanje ovog dela Kaluđerice pomogli su i donatori.

Događaju su prisustvovali Ivan Tejić, direktor „Beograd-puta”, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović, kao i direktor Direkcije za puteve Slaviša Živković.

Probe sistema daljinskog grejanja od 1. oktobra

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane”, shodno Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, obaviće funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od četvrtka, 1. oktobra, do petka, 9. oktobra i podsećaju da grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, kaže se u saopštenju iz „Beogradskih elektrana”.

Funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata – toplana i kotlarnica, čime se uporedo vrši provera i funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih kućnih grejnih instalacija. Funkcionalne probe proizvodnih i distributivnih postrojenja imaju svrhu što bolje pripreme pred grejnu sezonu 2015/2016. godine.

Probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih kućnih grejnih instalacija biće obavljene prema sledećem rasporedu:

– 1. oktobar – toplane „Dunav” i „Mladenovac”. Kotlarnice: KBC „Bežanijska kosa”, Mirjevski bulevar 2a, Jastrebačka 47, Luka „Beograd”, Janka Veselinovića, Uprava prihoda.
– 2. oktobar – toplane „Zemun”, „Batajnica”, „Miljakovac” i „Banovci”. Kotlarnice : Vrtlarska, Makedonska/Jakšićeva, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, Resnik.
– 5. oktobar – toplane „Novi Beograd” i „Voždovac”. Kotlarnice: KBC „Zvezdara” – Preševska 31, KBC „Zvezdara” – Dimitrija Tucovića 161, KBC „Zvezdara” – Dimitrija Tucovića 131.
– 6. oktobar – toplane „Medaković” i „Mirijevo”. Kotlarnice: Uralska 11, Uralska 36, Diljska 7, Maljenska 3, Marijane Gregoran 30, Marijane Gregoran 69, Dom zdravlja „Braće Jerković”.
– 7. oktobar – toplane „Konjarnik”, „Banovo brdo” i „Borča”. Kotlarnice: Nade Naumović 1, Danijelova 32,
– 8. oktobar – toplane „Cerak” i „Višnjička banja”. Kotlarnice: Juhorska 6, Husinskih rudara 31a, Salvadora Aljendea 18, Braće Marić 3-7, Drenovačka 11.
– 9. oktobar – kotlarnice: Koste Glavinića 9, Stjepana Filipovića 30a, Ljutice Bogdana 2, Fabrisova 10, Senjak 1 – Simićeva, Senjak 2 – Bulevar vojvode Mišića 37-39, Senjak 3 – Bulevar Vojvode Mišića 39a, Šeher – Andre Nikolića 3 i Bulevar vojvode Mišića 11-13.

S obzirom na to da će delovi sistema prema utvrđenom planu proba biti u funkciji, može se dogoditi da pojedina grejna tela u stanovima korisnika budu delimično zagrejana. Ističemo, probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, zbog čega apelujemo na korisnike da ne upućuju reklamacije Dispečerskom centru ukoliko im radijatori nisu topli, navodi se u saopštenju JKP „Beogradske elektrane”.

Takođe, korisnici sistema daljinskog grejanja treba da obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih instalacija i da se, ukoliko primete curenje vode iz instalacija, obrate Dispečerskom centru pozivom na broj telefona 011/2093-100 ili „Beokom servisu” pozivom na brojeve telefona 0800-110-011 i 011/ 3090-007 ili slanjem elektronske pošte na adresu bks@beograd.gov.rs.

Od 1. oktobra novi tarifni sistem u javnom gradskom prevozu

Od 1. oktobra stupa na snagu novi tarifni sistem u javnom gradskom prevozu kojim se, umesto dva nezavisna tarifna sistema, ITS1 i ITS2, uvodi jedinstveni integrisani tarifni sistem sa četiri tarifne zone, saopšteno je iz Direkcije za javni prevoz.

Na ovaj način građanima se omogućava da istom kartom koriste i linije „Laste” i linije GSP-a, bez doplate. Novina je takođe da vremenska karta važi na celoj teritoriji grada, a trenutno važi samo u ITS1, a uvode se i dnevne karte za sve četiri zone. Zone 1 i 2 podrazumevaju sadašnji ITS 1 odnosno gradsku zonu, zona 3 obuhvata Sopot, Barajevo i deo Grocke, a zona 4 Mladenovac i Lazarevac.

Ove zone biće obeležene različitim bojama kao što je to u „Parking servisu”, a nove table sa informacijama biće postavljene na svim stajalištima.

Na celoj teritoriji grada uvodi se vremenska karta, koja je do sada bila samo u zoni ITS1, a uvode se i dnevne karte za četiri zone, a do sada su važile samo u zoni ITS1.

Od 1. oktobra građani će dnevne karte moći da kupe samo na kiosku kao nepersonalizovane papirne smart kartice i period važenja karte počinje momentom kupovine. Dnevna karta se ranije mogla kupiti i u vozilu preko validatora nepersonalizovanom plastičnom smart karticom, s tim što prilikom kupovine u vozilu važenje karte počinje da teče od momenta prve validacije.

Od 25. do 30. septembra građani neće moći da kupe dnevne karte na kiosku zbog instalacije novog softvera, ali će biti moguća kupovina dnevnih karata u vozilu preko validatora, po starim cenama, zaključno sa 30. septembrom.

Počela je zamena tabli na stajalištima, gde će svaka zona biti obeležena posebnom bojom, a do kraja oktobra će biti postavljene table na svim stajalištima u zoni 1 i 2, kao i na glavnim pravcima ka prigradskim naseljima (Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Sopot).

Međutim putnici će u vozilu preko validatora dobiti informaciju o zoni u kojoj se nalaze, s obzirom na to da će se boja na validatoru menjati u zavisnosti od zone i to: 1. zona – crvena, 2. zona – narandžasta, 3. zona – zelena, 4. zona – plava.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu http://www.edb.rs/index.php/ed-mreza/planirana-iskljucenja. Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a je 340-5555.
Početna strana | Vesti | Život | Prodavnica | Forum | Pričaonica | Internet pristup | Pregled sadržaja
English | Ćirilica | Uslovi korišćenja | Privatnost | Reklamiranje | Poslovi | O Krstarici | Pomoć

Copyright © Krstarica d.o.o. 1999-2015. Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.