Posebno izdvajamo

Servisne informacije

Komunalne informacije za 4. septembar

Radovi na raskrsnici Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra menjaju trasu tramvaja

Zbog radova na tramvajskom koloseku na raskrsnici Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra (kod Pravnog fakulteta), koje će izvoditi OJ „Elektrograđevinska operativa” GSP „Beograd”, od nedelje, 6. septembra, od jedan čas do ponedeljka, 7. septembra, do 3.30 časova, menja se režim rada tramvajskih linija.

Tako će u nedelju, celodnevno, tramvaji sa linije 2 saobraćati na relaciji: Kalemegdan (Donji grad) – Pristanište – Tašmajdan i nosiće oznaku 2L, sa linije 3 ići će trasom Tašmajdan – Kneževac i nosiće oznaku 3L, a tramvaji sa linije 6 saobraćaće na relaciji Ustanička – Omladinski stadion i nosiće oznaku 6L. Linija će biti pojačana. Tramvaji sa linije 7 ići će trasom Ustanička – Dorćol – Pristanište – Blok 45 i nosiće oznaku 7L, a sa linije 10 – Kalemegdan (Donji grad) – Pristanište – Glavna železnička stanica – Banjica i nosiće oznaku 10L. Linija će biti pojačana. Tramvaji sa linije 12 saobraćaće na relaciji Tašmajdan – Banovo brdo i nosiće oznaku 12L, dok će linija 14 biti ukinuta.

Za vreme radova biće ukinuta stajališta „Pravni fakultet” u Beogradskoj ulici za liniju 10, u smeru ka Ulici 27. marta, „Pravni fakultet” u Beogradskoj ulici za linije 2, 3, 10 i 14, u smeru ka Trgu Slavija, kao i „Pravni fakultet” u Bulevaru kralja Aleksandra za linije 2, 3, 6, 7, 12 i 14 i „Pravni fakultet” u Bulevaru kralja Aleksandra za linije 6, 7 i 12, u smeru ka Tašmajdanu.

Na izmenjenom delu trase vozila će koristiti postojeća stajališta linija javnog gradskog prevoza.

Odnošenje kabastog otpada tokom vikenda

Ekipe JKP „Gradska čistoća” će tokom vikenda, 5. i 6. septembra, besplatno odnositi kabasti otpad sa beogradskih ulica. Sugrađani mogu da ostave nepotrebne kabaste stvari pored kontejnera, odakle će ih ekipe „Čistoće” ukolniti. Tu akciju JKP „Gradska čistoća” tradicionalno sprovodi svakog prvog vikenda u mesecu.

Preduzeća ovu uslugu plaćaju po kubnom metru odnetog otpada i broju utrošenih sati, ali po izuzetno povoljnim cenama, dok je za sugrađane odnošenje kabastog otpada u potpunosti besplatno svakog prvog vikenda u mesecu. Iz „Čistoće” apeluju na sugrađane da tu akciju iskoriste kako se kabasti otpad ne bi gomilao pored kontejnera na beogradskim ulicama ostalim danima u mesecu, kada se ta usluga naplaćuje.

Prioritet u odnošenju nepotrebnih kabastih stvari iz domaćinstava tokom akcije imaju sugrađani koji raspolažu većim količinama otpada. O tome mogu obavestiti službe JKP „Gradska čistoća” pozivanjem telefonskog broja 011/2768-770, nakon čega ekipe tog preduzeća odmah izlaze na teren i uklanjaju otpad.

Izmeštaju se dve saobraćajne okretnice iz centra grada zbog proširenja pešačke zone

Zbog proširenja buduće pešačke zone, glavni gradski urbanista Milutin Folić najavio je ukidanje dve saobraćajne okretnice u centru grada, kao i izmeštanje autobuskih terminusa na druge lokacije.

On je, u Beogradskoj hronici, precizirao da je reč o okretnicama na Studentskom trgu i Trgu Republike.

Studentskom trgu i Vasinoj ulici će se, kako je naveo, nameniti kulturni sadržaj, s obzirom da se u toj ulici nalazi Narodno pozorište i Kolarac, kao i brojni drugi značajni objekti. Takođe na tom potezu ka Trgu Republike je, prema njegovim rečima, predviđena izgradnja podzemne garaže.

– Da bi se ovaj projekat realizovao neoophodno je da se završi termisnus u Dunavskoj ulici na Dorćolu i da se podigne nekoliko termisnusa na Novom Beogradu, od kojih će jedan biti u okviru nove autobuske i železničke stanice u Bloku 42. Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište intezivno rade na tom projektu – istakao je Folić i najavio da će se već početkom sledeće godine steći uslovi za izmeštanje pomenuta dva termisnusa iz centra grada.

On je dodao da automobili ostaju u centru Beograda, ali da se spuštaju u predviđene podzemne garaže.

– Trenutno se radi na projektovanju garaže na Studentskom trgu, dok je na razradi idejno rešenja za garažu na Trgu Republike. Takođe se proširuje garaža na Obilićevom vencu, dok se ispod parka koji gleda na Brankov most na Kosančićevom vencu, takođe planira izgradnja garaže – najavio je Folić.

Kada je reč o okretnici na Zelenom vencu, on je istakao da okretnica ostaje, ali da neće i sve linije, jer je nedavno brojanje putnika pokazalo je da se neke linije preklapaju, te da je neke potrebno skratiti ili, pak produžiti.

Folić je dodao da će se u budućem periodu raditi i na uvećanju tramvajskog saobraćaja u prestonici, i najavio da je predviđeno uvođenje linije 4, koja će ići od Banjice do Tašmajdana i linije 11, od Bloka 45 do Kalemegdana, kao i linija preko Novog mosta na Adi.?

Radovi u Barajevu i Ripnju u petak

Zbog radova „Elektrodistribucije Beograd” i prekida u snabdevanju električnom energijom objekta beogradskog vodovodnog sistema u petak, 4. septembra, od 8.30 do 14.30 sati bez vode će ostati potrošači koji žive u Avalskoj ulici u naselju Barajevo i u ulicama Brđanskoj, Visokoj i Putu za Ćumurane u naselju Ripanj. Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđene su auto-cisterne.

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” mole potrošače da pripreme neophodnu zalihu vode za piće i osnovne potrebe. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Kontakt centru ovog javnog komunalnog preduzeća na telefon 3606-606, a obaveštenja o planiranim radovima i kvarovima na mreži mogu se potražiti i na veb-adresi www.bvk.rs.

Produženo radno vreme šaltera za predaju zahteva

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice (privatni vrtić) podnosiće se Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu od 1. do 14. septembra (zgrada Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45), na jedinstvenom obrascu koji se može preuzeti na pisarnici Gradske uprave i sajtu Grada Beograda. Šalteri na kojima će se predavati zahtevi radiće produženo – od 7.30 do 18 časova, svakog radnog dana, saopštavaju iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Od 15. septembra ovo pravo će se priznavati od dana podnošenja zahteva.

Cisterne s vodom na prometnim lokacijama u gradu

Zbog najavljenih tropskih vrućina 10 do 18 časova, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” postaviće cisterne s vodom za piće na nekoliko lokacija u gradu – na Trgu republike kod Staklenca, na donjoj okretnici na Zelenom vencu, na Trgu Slavija, u Pionirskom parku, blizu stanice, na Železničkoj stanici ka bolnici „Sveti Sava”, u Ekonomskom parku, kod Autobuske stanice u parku Bristol, u Finansijskom parku, u parku na Autokomandi, kao i na Sajmu, saopštavaju iz „Beokom servisa”.

Istovremeno, uz parkove u kojima se nalaze azilanti biće postavljene dodatne cisterne, a u toku dana u gradskim naseljima Ripanj (Put za Petrino brdo), Mali Mokri Lug (vrtić), Ritopek, Leštane (Petra Živkovića, Petra Živkovića 26 do 34, Smiljanska, Drnjska, Branka Ćopića, Save Kovačevića, Leštane (centar) – dva vrtića, Dom zdravlja, Maršala Tita i T. Pešića, Vinča (Vinčanski vis, Dunavski do i Raška; Ljermontovljeva – vrtić), kao i u Bubanj potoku kod naplatne rampe. Tokom najtoplijeg dela dana Beograđani ne bi bez preke potrebe trebalo da borave na otvorenom i izlažu se suncu.

Iz „Beokom servisa” apeluju na građane da racionalno troše vodu, da ne pune bazene i ne zalivaju bašte, kako bi građani koji žive u višim delovima grada imali normalan pritisak vode.

Izmene režima linija JGP-a tokom izvođenja radova u Ulici vojvode Stepe

U Ulici vojvode Stepe, na delu od Autokomande do okretnice na Banjici, doći će do posebne organizacije saobraćaja zbog izvođenja radova u sklopu rekonstrukcije tramvajske dvokolosečne pruge, tramvajske kontaktne mreže, kolovoza, trotoara i infrastrukture.

Radovi će se odvijati u dve faze. Prva faza, na Autokomandi i Trošarini, odvijaće se od 22 sata do 4 sata ujutro večeras, a druga faza, u četvrtak celi dan, na tramvajskoj okretnici „Banjica”.

Tokom izvođenja radova menja se režim rada linija javnog gradskog prevoza pa će u prvoj fazi tramvaji sa linije 9 saobraćati na skraćenoj trasi Blok 45 – Trg Slavija, tramvaji sa linije 10 će saobraćati na relaciji Kalemegdan / Donji grad – Trg Slavija – Pristanište, dok će oni sa linije 14 saobraćati na relaciji Ustanička – Trg Slavija – Gospodarska mehana. Uspostavlja se autobuska linija 9A (Trg Slavija – Banjica). Njena trasa je Trg Slavija – Bulevar oslobođenja – Autokomanda – Vojvode Stepe – Save Maškovića – Crnotravska – Paunova – Banjica – Baštovanska – Bebelova – Vojvode Stepe i dalje ka Trgu Slavija.

U drugoj fazi, u četvrtak celi dan tramvaji sa linija 9, 10 i 14 saobraćaće na skraćenoj trasi, do tramvajske okretnice na Trošarini.

Izmene u saobraćaju zbog radova u Paunovoj

JKP „Beogradske elektrane” rade na izgradnji toplovodne mreže u Paunovoj ulici, na delu od raskrsnice sa Plitvičkom do Bulevara oslobođenja. Radovi će se odvijati po fazama i to: faza 3 – od 11. do 18. avgusta,
faza 4 – od 19. do 27. avgusta,
faza 5 – od 28. avgusta do 7. septembra,
faza 6 – od 8. do 21. septembra,
faza 7 – od 22. septembra do 8.oktobra,
faza 8 – od 9. do 20. oktobra.

Tokom izvođenja radova važi režim kojim se trase trolejbuskih linija 40 i 41 skraćuju do stare okretnice na Banjici i uspostavlja lokalna autobuska linija 41A na relaciji Banjica – Banjica 2.

Napomena:
U okviru faza 3, 4, 5, 6 i 7:
– vozila sa privremene autobuske linije 41A će saobraćati delimično izmenjenom trasom a trasa linije je: Banjica – Crnotravska – Borska – Baštovanska – Paunova – Crnotravska – Banjica;
– vozila sa linije broj 78 će saobraćati izmenjenom trasom i to na delu od raskrsnice Paunova–Baštovanska do raskrsnice Crnotravska–Paunova, sledećim saobraćajnicama: Paunova, Baštovanska, Bulevar oslobođenja, Crnotravska i dalje redovnom trasom;
– vozila sa linija. 400, 401, 402, 403, 405, 406, 407, 408 i 503 će u smeru ka Avali, na delu od terminusa „Voždovac” do raskrsnice Paunova – Bulevar oslobođenja, saobraćati Bebelovom i Bulevarom oslobođenja; u smeru ka Voždovcu, na delu od raskrsnice Paunova – Bulevar oslobođenja do terminusa „Voždovac”, saobraćati Bulevarom oslobođenja i Ulicom Save Maškovića.
U okviru Faze 8:

– vozila sa trolejbuskih linija 40 i 41 i autobuske linije 78 će saobraćati na redovnoj trasi;
– vozila sa linija 400, 401, 402, 403, 405, 406, 407, 408 i 503 će u smeru ka Avali, na delu od terminusa „Voždovac” do raskrsnice Paunova – Bulevar oslobođenja, saobraćati Bebelovom i Bulevarom oslobođenja; u smeru ka Voždovcu, na delu od raskrsnice Paunova – Bulevar oslobođenja do terminusa „Voždovac”, saobraćati Bulevarom oslobođenja i Ulicom Save Maškovića.

Vozila JGP-a će na izmenjenom delu trase korisiti postojeća stajališta.

Planirana isključenja struje

Informacije o planiranim isključenjima struje možete pročitati na sajtu http://www.edb.rs/index.php/ed-mreza/planirana-iskljucenja. Elektrodistribucije Beograd.

Tel. broj Informativnog centra EDB-a je 340-5555.
Početna strana | Vesti | Život | Prodavnica | Forum | Pričaonica | Internet pristup | Pregled sadržaja
English | Ćirilica | Uslovi korišćenja | Privatnost | Reklamiranje | Poslovi | O Krstarici | Pomoć

Copyright © Krstarica d.o.o. 1999-2015. Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.