U trendu

ATP: Nezavisni izveštaj o nameštanju mečeva

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) odlučila je da formira nezavisnu antikorupcijsku komisiju koja bi trebalo da ispita tvrdnje pojedinih medija o navodnom nameštanju mečeva.

Izrada nezavisnog izveštaja najavljena u jeku tvrdnji da zvaničnici nisu uspeli da pravilno istraže slučajeve navodnog nameštanja mečeva.

Predsednik ATP Kris Kermoud izjavio je da je neophodna hitna akcija da bi se „povratilo poverenje publike“ u tenis.

„Mi želimo da stalno budemo na oprezu. Smatram da je ovo hrabar korak. Mi nemamo šta da krijemo“, dodao je Kermoud.

Najava izveštaja dolazi 10 dana posle tvrdnji Bi-Bi-Sija (BBC) i Bazfida (Buzzfeed) da imaju dokaze o nameštanju mečeva i optužbi na račun ATP-a da nije reagovao na prijave o tome.

Najveću brigu treba da predstavlja nedostatak sredstava, rekla je legendarna teniserka Martina Navratilova.

Ona je kazala da je u pitanju nekoliko hiljada mečeva, dodajući da je saradnja teniskih organizacija ATP, WTA i ITF jedini način da se zaista sprovode kontrola.

„Kako da istražite hiljade i hiljade mečeva bez mnogo novca? Govorimo o milionima dolara koji su neohodni“, dodala je Navratilova.

U izveštaju Bi-Bi-Sija i Bazfida navodi se da su tokom istrage dobili nove informacije i da su razgovarali sa desetinama sagovornika, ali nisu objavljena imena, osim Nikolaja Davidenka i Martina Vasala Argela.

Teniser Bob Brajan je kazao da ne bi trebalo navoditi imena onih na koje se sumnja.

„Bolje bi bilo da imate čvrste dokaze pre nego što narušite nečiju reputaciju… Takve stvari se dugo zadrže“, rekao je Brajan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.