U trendu

Baloteliju milion ako pljune dva igrača, Nejmaru 80 dolara za autogram

Neverovatna glad za novcem prebogatih fudbalera otkriva se u njihovim ugovorima koje poseduje Football Leaks, gde se dobija uvid i u neočekivano bizarne klauzule i uslove koje klubovi postavljaju fudbalerima ili obrnuto.

Tijago Silva

Kada je 2012. došao iz Milana, garantovano mu je 8 miliona evra godišnje plate neto, uz klauzulu da će i u slučaju povećanja poreza i dalje primati isto iznos. Osim toga, klub mu mesečno daje 12 hiljada evra za stanarinu, godišnje osam letova na relaciji Pariz-Rio za celu porodicu, pet ulaznica za VIP na svakoj utakmici na Parku prinčeva, 400 hiljada evra za naslov prvaka Francuske, 300 hiljada evra za ulazak u Ligu prvaka, 250 hiljada evra za osvajanje francuskog kupa, milion evra za osvajanje Lige prvaka, 350 hiljada ako nastupi na 60 posto utakmica u sezoni i 33.333 evra ako poštuje etička pravila kluba. Uz sve ovo, PSG se obavezao da će platiti Silvin porezni dug iz Italije u iznosu od 2,5 miliona evra.

Matija Nastasić

Srpski štoper u Šalkeu morao je medicinski da dokaže da ne može da nosi Adidasove kopačke ako je želeo da nosi kopačke nekog drugog proizvođača. Prema ugovoru sa nemačkim klubom, mora da nosi kopačke isključivo ove nemačke firme.

Rafael Van der Vart

Holandski vezni igrač u leto 2015. prešao je iz HSV-a u Betis, a prema ugovoru sa novim klubom poslodavac mu je dopustio da nosi kopačke koje želi „sve dok nemaju ni traga crvene boje“, s obzirom na to da je ona zabranjena zato što je glavna boja Betisova žestokog gradskog rivala Sevilje. Osim toga, ugovorom se obavezao da će jedan posto zarade „dobrovoljno“ uplaćivati u klupski penzioni fond za bivše igrače Betisa.

Serhio Aguero

Kada je pre pet godina prešao u Mančester Siti, njegov dotadašnji klub Atletiko dobio je 45 miliona evra odštete. Ali na Kalderonu i dalje zarađuju na igraču koji je odavno napustio stadion i svaki put kada Aguero postigne gol za Siti, u Madridu je malo slavlje. Razlog? Ugovorom o prodaji igrača, Atletiku je zagarantovano da za svakih 15 golova koje Argentinac postigne za njegov aktuelni klub, starom ide 250 hiljada evra. Aguero je do sada bio strelac 152 puta, dakle Atletiko je zbog toga bogatiji za 2,5 miliona evra.

Mario Baloteli

Liverpul je napravio jednu od najvećih grešaka poslednjih decenija kada je pre dve godine doveo Balotelija, jer za jedan gol u samo 16 utakmica otada je platio: 85 hiljada funti nedeljno, 120 hiljada funti bonusa za svakih pet odigranih utakmica, 5 hiljada za svaki postignuti gol, dok se uzimajući u obzir napadačev učinak smešnim čini bonus od 400 hiljada funti ako postane najbolji strelac prvenstva. Ali biser ugovora sa ćudljivim Balotelijem krije se u klauzuli o nagradi za lepo ponašanje: „Ako igrač ne bude isključen više od tri puta zbog grubosti ili pljuvanja drugog igrača, na kraju sezone dobiće milion funti.“

Nejmar

Iako je fudbaler, Nejmar je za honorar od američkog ogranka Paninija, proizvođača samolepljivih sličica, morao da uposli ruke. Obavezao se da će isporučiti 600 autograma na sličicama i za to dobiti 50 hiljada dolara, što znači da je svaki njegov autogram za dete koje skuplja sličice plaćen 83 dolara.

Fabio Kapelo

U leto 2013. Mesi je u Južnoj i Severnoj Americi organizovao tri humanitarna meča na kojima su igrali Nejmar, Kavani, Lavezzi, Materaci, Maluda, a vodio ih je slavni trener Fabio Kapelo. Iako je povod i svrha utakmica skupljanje novca za decu, Kapelo nije ostao bez honorara: za tri sedenja na klupi tokom revijalnih utakmica na kojima trener uopšte nije potreban, isplaćeno mu je 75 hiljada dolara. Na kraju je jedna od egzibicija otkazana pa je na Kapelov račun plaćeno „samo“ 50 hiljada, a on se za celu tu gnjavažu, osim s navedenom sićom, utešio i letovima u biznis klasi i odsedanjem u hotelima sa pet zvezdica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.