U trendu

Beker: Novak nije dovoljno trenirao nakon Rolan Garosa

Boris Beker rekao je da Novak Đoković nije trenirao koliko je bilo potrebno u poslednjih šest meseci. Nemac je napustio stručni tim srpskog tenisera posle trogodišnje saradnje tokom koje je Đoković osvojio 25 turnira, od čega šest Gren slemova.

„Poslednjih šest meseci su bili izazovni na više nivoa. Ruke su nam bile pomalo vezane jer nismo mogli da radimo ono što smo želeli. Nije proveo dovoljno vremena na treninzima u poslednjih šest meseci kao što je trebalo i on to zna. Ovakav uspeh se ne ostvaruje pritiskom na dugme. Ovakav uspeh se ne ostvaruje samim pojavljivanjem na turniru. Moraš da radiš jako jer i protivnici rade isto“, rekao je Beker.

Pad u Đokovićevoj formi krenuo je nakon osvajanja Rolan Garosa, gde je postao prvi tenisr još od Roda Lejvera iz 1969. koji je osvojio sva četiri GS u nizu. Njegovo loše stanje bilo je očigledno na jednoj konferenciji za medije na Vimbldonu. Tada su počele i spekulacije i ličnim problemima i teškoćim da uskladi profesionalni i porodični život.

„Ne znam da li je imao nekih ličnih problema. Srećno je oženjen, ima predivnog sina. Ali profesija tenisera je jedna od najsebičnijih u sportu jer sve mora da bude u vezi sa tobom, a on će prvi reći da je porodičan čovek. Supruga i porodica moraju biti u drugom planu, ali to ne može biti zauvek. Mislim da tu nije bilo problema. Upoznao sam mu suprugu, ona je divna žena koja mnogo, mnogo podržava svog supruga. Ali ne provode dovoljno vremena zajedno. I ja sam imao to, pre 20 godina. To je prirodno za tenisera“, istakao je Nemac.

Beker je u saopštenju o raskidu saradnje naglasio da je u pitanju zajednički dogovor, te poželio Đokoviću sve najbolje u nastavku karijere i ličnom životu.

„Ovakve odluke se ne donose preko noći, to je proces. Bila je ovo neverovatna vožnja. Imali smo tri uspešne godine. Naravno, bilo je i nekoliko poraza koje bih želeo da zaboravim, ali da nam je neko pre tri godine rekao da ćemo ostvariti ovo što jesmo, odmah bih to potpisao“, rekao je Beker.

Đoković je trenutno drugi teniser sveta, lidersu poziciju mu je preoteo Endi Mari, a povratak na vrh će verovatno morati da sačeka do Vimbldona.

„Siguran sam da ga je gubljenje prvog mesta od Endija Marija povredilo. Znam da ga je poraz u finalu US Opena (od Stanislasa Vavrinke) povredio. Mislim da mu je to i bilo potrebno, da shvati kako je kada se gubi, jer nije gubio dve i po godine. Uveren sam, a ja ću biti njegov najveći navijač sledeće godine, da će se vratiti na prvo mesto i nastaviti da bude najdominantniji teniser sveta. Ali mora mnogo da radi. Mora da se vrati u „kancelariju“, da trenira satima i koncentriše se na ono što ga čini najboljim“, zaključio je Beker, a prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar