U trendu

Bjelica doneo pobedu Srbiji u poslednjoj sekundi meča s Nemačkom

Košarkaška reprezentacija Srbije danas u Berlinu Nemačku sa 68:66(19:18, 20:20, 11:10, 18:18), u drugom kolu Grupe B Evropskog prvenstva.

Pobedu Srbiji doneo je Nemanja Bjelica košem 0,9 sekundi pre kraja teške i neizvesne utakmice.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Bjelica sa 12 poena. Bogdan Bogdanović postigao je devet, a Miloš Teodosić osam poena.

Nemačku je predvodio Tibor Plajs sa 15 poena.

Srbija je u prvom kolu pobedila Španiju, a Nemačka je savladala Island.

U Grupi B sutra je dan odmora, a Srbija u utorak igra protiv Islanda.

Srbija je slabo igrala u prvom poluvremenu, ali je obe četvrtine završila u minimalnom vođstvu. „Orlovi“ su imali početno vođstvo, ali je Nemačka izjednačila na 4:4, da bi prvo vođstvo stekla kada je Tibor Plajs postigao koš i dodatno slobodno bacanje za 11:9.

Nemačka je posle poena Plajsa i Denisa Šredera povela sa 15:10, koristeći sve propuste u odbrani Srbije, koja je imala problema da pogodi koš.

Ni Nemačka, međutim, nije igrala dobro, tako da je Srbija do kraja prve četvrtine uspela da ponovo povede, posle poena Bogdana Bogdanovića i Zorana Ercega.

Nemačka je u drugom poluvremenu ponovo povela pre svega zahvaljujući šutu za tri. Domaći košarkaši su u kratkom periodu postigli tri trojke i uz razmenu poena došli do svoje najveće prednosti, 38:31.

Uz slabiju igru u odbrani, reprezentativci Srbije su se bunili i u nekoliko navrata zbog grubih faulova nemačkih igrača, pre svega Johanesa Vojtmana. Kapiten Teodosić se nervirao tokom prvog poluvremena, ali je u finišu počeo da igra bolje, kao i Bjelica, tako da su „orlovi“ polako počeli da stižu zaostatak.

Miroslav Raduljica, Bjelica i Marko Simonović su u poslednja skoro četiri minuta postigli poene za seriju od 8:0, a timska odbrana je sprečila Nemce da postižu poene, tako da je Srbija na poluvreme otišla sa minimalnom prednošću od 39:38.

Nemačka je vratila prednost na samom početku drugog poluvremena trojkom Antona Gavela, a onda je Plajs pogodio dva penala i svom timu ponovo doneo četiri poena prednosti. Ta prednost je bila značajna, pošto je u trećoj četvrtini bilo jako malo poena.

Srbija je do sredine treće četvrtine postigla samo dva poena, a Nemačka je dala šest.

„Orlovi“ su se držali na dva do četiri poena zaostatka, a onda su dva minuta pre kraja treće deonice ponovo poveli kada je Nemanja Nedović postigao trojku, tek drugu za Srbiju iz 19 pokušaja do tada. Denis Šreder je nakon toga postigao jedan poen za izjednačenje 48:48, da bi Erceg dve sekund pre kraja Erceg postigao koš za novo vođstvo Srbije, ali je posle promašio dodatno slobodno bacanje.

Srbija je poslednjih 10 minuta počela zakucavanjem Ognjena Kuzmića, posle čega je Paul Cipser postigao koš, a onda Bogdan Bogdanović dao dva penala, pa Kuzmić još jedan koš za vođstvo Srbije 56:50. Nemačka nije dozvolila Srbiji da se „odlepi“, pošto je Heiko Šafarckih postigao trojku, a onda i Novicki koš, a zatim Gavel još jedno bacanje za novo izjednačenje.

Timovi su se tada smenjivali u vođstvu, uz mnogo promašaja i grešaka na obe strane. Nedović je u poslednjem minutu doneo košem tri poena prednosti Srbiji, 66:63, ali je Šafarcik 24 sekunde pre kraja trojkom doneo Nemcima novo iznenađenje.

Srbija je imala vremena za pun napad, koji je prekidan dva puta, ali nije bilo penala jer je Nemačka bila u bonusu. Konačno, tri sekunde pre kraja, Teodosić je dao loptu Bjelici, a on je prošao sa desne strane uz osnovnu liniju i šutnuo na koš, a lopta je posle malo kolebanja ušla. Nemačkoj je ostalo 0,9 sekundi za poslednji napad, ali on nije bio uspešan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.