U trendu

Blater: Odluka o domaćinstvu Rusije doneta je pre glasanja

Suspendovani predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater rekao je danas da je odluka da se Rusiji dodeli Svetsko prvenstvo 2018. godine doneta pre glasanja.

Blater je agenciji Tas rekao da se znalo da će Mundijal 2018. godine biti dodeljen Rusiji, a da će 2022. godine SAD biti domaćin, sve dok predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini nije odlučio da podrži Katar, kome je kasnije i dodeljen turnir 2022. godine.

Blater nije objasnio ko je odlučio da se pre glasanja domaćinstvo dodeli Rusiji, ali je naveo da su krizu u Fifi izazvali Engleska i SAD, koje je nazvao „lošim gubitnicima“, zbog njihovih neuspešnih kandidatura.

„Mi smo 2010. godine razgovarali o Svetskom prvenstvu, a onda smo vodili duplu raspravu. Za 2018. godinu smo se dogovorili da to bude Rusija, pošto ona nikad nije bila domaćin, niti iko iz istočne Evrope, a da se četiri godine kasnije vratimo u Ameriku. Tako bismo imali Svetsko prvenstvo u dve najmoćnije zemlje“, rekao je Blater.

„Sve je bilo dobro do trenutka kada je (francuski predsednik Nikola) Sarkozi došao na sastanak sa princem Katara, koji je sada vladar Katara. Posle ručka sa Platinijem, Sarkozi je rekao da bi bilo dobro da Svetsko prvenstvo bude u Kataru i to je promenilo obrazac. Da je Mundijal dodeljen SAD, sada bismo samo pričali o predstojećem divnom turniru u Rusiji, a ne o problemima u Fifi“, dodao je on.

Protiv Blatera je pokrenuta krivična istraga zbog „nelojalne isplate“ od dva  miliona dolara predsedniku Uefa Mišelu Platiniju, ali i zbog potpisivanja štetnog ugovora  Fifu, vezano za prodaju televizijskih prava i suspendovan je na 90 dana.

On je krajem maja dobio peti predsednički mandat, ali je četiri dana kasnije podneo ostavku zbog velikog pritiska javnosti posle hapšenja visokih zvaničnika Fife u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Blater je naveo da ne postoji mogućnost da Rusija izgubi domaćinstvo Mundijala.

„Ne, nikada ne gubite Svetsko prvenstvo. Neće biti promene“, rekao je Blater.

Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o kandidaturama za Svetsko prvenstvo 2018. i 2022. godine zbog sumnji na korupciju i kupovinu glasova.

Povodom kritika iz Engleske, Blater je rekao da su Englezi „loši gubitnici“.

„U Velikoj Britaniji imaju divnu igru, uveli su fer-plej. Ali, imali smo samo jedan glas za Englesku. Bili su izbačeni posle prvog kruga glasanja. Niko nije želeo Englesku“, rekao je Blater.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar