U trendu

Blater pod istragom FBI zbog sumnjivih 100 miliona dolara

Odlazeći predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Blater nalazi se pod istragom FBI da je učestvovao u korupcijskom skandalu teškom 100 miliona dolara, objavio je Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, američke vlasti sumnjaju da je Blater zataškao slučaj u kojem je kompanija za sportski marketing ISL isplatila pomenuti iznos bivšim čelnicima FIFA Žoau Avelanžu i Rikardu Tešeiri, kako bi im za uzvrat obezbedili marketinška i TV prava utakmica tokom 90-tih godina.

Tešeira je bio jedan od zagovornika ideje da se domaćinstva prvenstva sveta dodele Kataru 2022. godine, a Bi-Bi-Si navodi da je dodela organizacije koštala 162 miliona evra.

Blater je već zbog ovog slučaja odgovarao Etičkom komitetu FIFA, naglasivši da nije upoznat sa takvim malverzacijama, ali FBI sumnja u njegove iskaze.

Švajcarac se već, zajedno sa prvim čovekom UEFA Mišelom Platinijem, nalazi pod suspenzijom FIFA od 90 dana zbog sumnjive isplate od dva miliona švajcarskih franaka.

Blater je zbog korupcijskog skandala koji potresa FIFA podneo ostavku i najavio odlazak posle vanrednih izbora 26. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar