U trendu

Bošković: Ispunjena strategija, ali smo mogli i bolje

Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Saša Bošković rekao je danas da je ispunjena strategija Rukometnog saveza Srbije (RSS), ali da je ekipa mogla da ostvari bolje rezultate.

Bošković je u izjavi dostavljenoj medijima podsetio da je pre četiri godine postavljen na mesto selektora i da su u medjuvremenu ispunjeni ciljevi  –  plasman na Evropsko prvenstvo, na kome je osvojeno četvrto mesto, odlazak i osvajanje zlatne medalje na Mediteranskim igrama i osvajanje srebrne medalje na Svetskom prvenstvu.

„Od samog početka strategija stručnog štaba i Upravnog odbora RSS je odlazak na sva velika takmičenja, Univerzijadu, Mediteranske igre, Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Cilj je da u dva Olimpijska ciklusa Srbija osvoji jednu od medalja na ovim takmičenjima. Strategija je ispunjena i kao selektor sam uvek u funkciji rukometa, reprezentacije i Saveza“, rekao je Bošković.

On je dodao da su posle produženja ugovora, do oktobra 2016. godine, ispunjeni ciljevi kao što je odlazak na Evropsko prvenstvo prošle godine, ali nije ostvaren plasman u drugi krug, kao i odlazak na Univerzijadu, na kojoj je osvojena bronza.

Selektor je podsetio da je za odlazak na Svetsko prvenstvo u Danskoj dobijena vajldkarta, a da je ekipa sebi nametnula cilj, plasman na Olimpijske igre.

Rukometašice Srbije su u osmini finala prošle nedelje završile takmičenje na Svetskom prvenstvu u Danskoj, porazom od Holandije sa 20:36 i izgubile šansu da se plasiraju na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

„Kada se sumiraju rezultati i naprave analize odgovor je da uvek može bolje. Tačno je da smo mnogo bolje igrali ove godine na Svetskom prvenstvu nego prošle godine na Evropskom prvenstvu iako smo tada nastupali sa igračicama koje su (kasnije) odbile da igraju za Srbiju“, rekao je on.

„Postavljen je nov sistem igre koje su devojke odlično prihvatile, a za to je potrebno vreme i veliki broj jakih utakmica. Pomak u igri se video i na drugoj utakmici baraža gde smo u gostima pobedili. Normalno da će kroz taj proces igračice sazrevati i da će igrati sve bolje i kvalitetnije. Najvažnije je da veruju u to što rade i da su to pokazale odnosom i na treningu i na utakmicama“, naveo je selektor.

Selektor je rekao da je imao podršku rukovodstva Saveza, „ali ne i dela javnosti“, ali i da je podrška nedostajala i igračicama koje su nastupale za Srbiju.

„Više pažnje je bilo usmereno ka igračicama koje su odbile da igraju za reprezentaciju. Ne igraju reprezentativci za selektora nego za Srbiju. U iznudjenoj situaciji smo igrali baraž za Svetsko prvenstvo protiv Rumunije. One su bile uspešnije ali smo mi zbog prethodnih dobrih rezultata dobili vajldkartu“, dodao je on.

Bošković je rekao da sada sledi podnošenje izveštaja Upravnom odboru RSS, analiza i planovi za budućnost.

„Koju god odluku donese Upravni odbor RSS, ja ću je prihvatiti i sprovesti jer sam ja vojnik rukometa, Šumadinac, Srbin i uvek sam spreman da služim UO RSS, Skupštini RSS i državi Srbiji“, rekao je Bošković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.