U trendu

Braći Mamić određen jednomesečni pritvor

Čelnicima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću danas je na sudu u Zagrebu određen jednomesečni pritvor.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) sumnjiči ih za izvlačenje višemilionskih iznosa iz Dinama.

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odbacio je mogućnost da se istražni zatvor zameni kaucijom.

Kako javljaju lokalni mediji, advokati osumnjičenih nudili su za obojicu 20 miliona kuna (2, 6 miliona evra), koliko vredi kuća Zdravka Mamića.

Zdravku Mamiću pritvor je određen zbog mogućeg uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, a njegovom bratu Zoranu, koji je trener Dinama, zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Hrvatska policija privela je juče braću Mamić na graničnom prelazu Goričan. Oni su se vraćali iz Slovenije u Zagreb.

„Pošto su izvršni predsednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih advokata saznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira ekipe i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u Hrvatsku da bi odmah, sarađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti“, saopštio je Dinamo.

Braća Mamić su bili u Sloveniji na pripremama prve ekipe Dinama, a ranije su najavljivali povratak u nedelju. Oni su prošlu noć proveli u pritvoru. Njihovi advokati izjavili su novinarima da su čelnici Dinama pred istražiteljima odbacili optužbe i tvrdili da se potpuno pogrešno iščitava dokumentacija o fudbalskim transferima.

Istražni sudija juče je i izvršnom predsedniku Hrvatskog fudbalskog saveza Damiru Vrbanoviću, takođe osumnjičenom u tom slučaju, odredio jednomesečni pritvor. U pritvoru je od petka i porezni inspektor Milan Pernar.

USKOK sve njih tereti da su Dinamo oštetili za najmanje 117,8 miliona kuna (15, 5 miliona evra), a budžet za najmanje 12,2 miliona kuna (1, 5 miliona kuna) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Izvršnog predsednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči se da je iz kluba izvukao najmanje 52 miliona kuna, a njegovog brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, za izvlačenje 38,1 miliona kuna.

Kontroverzni Zdravko Mamić koji je najuticajnija osoba u hrvatskom fudbalu, ranije je u medijima odbacio optužbe i ocenio da su politički motivisane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.