U trendu

Čast je ukazana Nikoliću i Žeravici

Košarkaški treneri i bivši reprezentativci rekli su danas da su zadovoljni odlukom da dve velike beogradske sportske hale dobiju imena po legendama profesoru Aleksandru Nikoliću i Ranku Žeravici i da je to najmanje što je moglo da se učini za njih.

Sportsko rekreativni centar „Tašmajdan“ je na inicijativu trenera Božidara Maljkovića odlučio da hala Pionir dobije ime po košarkaškom velikanu profesoru Aleksandru Nikoliću i od juče to je njen novi naziv, dok je ranije odlučeno da se hala Sportova na Novom Beogradu nazove po legendarnom treneru Ranku Žeravici.

„Ja sam jedan od pobornika te ideje, a naš frontmen bio je fantastični Božidar Maljković koji se 15 godina borio za to. Svi smo mi pomalo deca tih velikana i osećamo se pomalo siročićima kad odlaze. Jako sam zadovoljan što su dve hale dobile ime po Žeravici i profesoru Nikoliću. To je najmanje što se za njih može učiniti s obzirom na to koliko su uradili i to ne samo za naše košarkaše, nego uopšte za ovaj prostor koji je na političkom i medjunarodnom planu mnogo postigao preko dobrih rezultata košarke“, rekao je bivši selektor Jugoslavije Bogdan Tanjević agenciji Beta.

Bivši trener Bosne dodao je da je sentimentalno vezan za Nikolića i Žeravicu.

„Pod Žeravicom sam počeo da igram za juniorsku reprezentaciju 1963. godine, a posle toga i za A tim, dok sam Nikoliću bio pomoćnik. Kada je prestao da radi dolazio je kod mene da se družimo“, dodao je crnogorski trener.

Trener Fenerbahčea Željko Obradović rekao je da su dve košarkaške legende zaslužile da dve velike hale dobiju ime po njima i da za takve naredne akcije treba da postoje kriterijumi.

„Izuzetno sam srećan i zadovoljan što su dve legende košarke, dva čoveka koji su zaslužili, dobili to priznanje. Posle Žeravice i profesor je dobio tu čast, oni to apsolutno zaslužuju i drago mi je, ali za takve stvari u budućnosti treba da postoje kriterijumi“, rekao je Obradović agenciji Beta.

Bivši reprezentativac Dražen Dalipagić pohvalio je odluku, ali je rekao da su Nikolić i Žeravica zaslužili više od toga.

„Drago mi je što su dobili ono što su zaslužili, a zaslužuju mnogo više od toga. To je sitna stvar za ono šta su uradili za jugoslovensku košarku i ne samo za košarku nego i za nas igrače koji smo nešto napravili u životu. Medjutim, ja mislim da bi se Nikolić prevrnuo u grobu zbog ovoga jer nikada nije voleo pompu, zanimao ga je samo rad. Drago mi je što im je ukazana čast, ali ja ne bih voleo da se moje ime koristi u te svrhe“, rekao je Dalipagić Beti.

Bivši jugoslovenski reprezentativac i legenda Partizana Dragan Kićanović rekao je da je zadovoljan.

„To je prava stvar. Zadovoljan sam i srećan jer su Nikolić i Žeravica košarkaške veličine. Oni su to zaslužili“, rekao je Kićanović agenciji Beta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar