U trendu

Djoković i Španović najbolji sportisti u izboru OKS u 2015. godini

Najbolji teniser sveta Novak Djoković i osvajačica bronzane medalje u skoku u dalj na Svetskom prvenstvu Ivana Španović proglašeni su danas za najuspešnije sportiste u ovoj godini, u izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Kako se navodi u saopštenju, na današnjoj sednici Izvršnog odbora OKS izabrani su najbolji srpski sportisti za 2015. godinu.

Za najbolju mušku ekipu proglašena je vaterpolo reprezentacija, koja je ove godine osvojila Svetsko prvenstvo i Svetsku ligu, dok je za najbolju žensku ekipu proglašena košarkaška reprezentacija, osvajač Evropskog prvenstva.

Najbolji mladi sportista u izboru OKS je tekvondistkinja Tijana Bogdanović, koja je kao junior osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore, srebrnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore.

Za najuspešnijeg trenera proglašen je selektor muške vaterpolo reprezentacije Dejan Savić.

U godini u kojoj su održane prve Evropske igre, OKS je proglasio i najuspešnije sportiste na tom takmičenju.

Strelac Damir Mikec je sa dve osvojene zlatne medalje najuspešniji sportista, dok su u ženskoj konkurenciji nagradu osvojile kajakašice Dalma Benedek Ružičić i Milica Starović, koje su osvojile zlatnu medalju u disciplini K2 500 metara i peto mesto u disciplini K4 500 metara.
      
Dan Olimpijskog komiteta na kojem će najuspešnijima biti uručeni trofeji održaće se 17. decembra u Domu Narodne Skupštine.

Na predlog Programske komisije Olimpijskog komiteta Srbije na sednici Izvršnog odbora usvojeni su kriterijumi za učešće sportista u programu Olimpijskog komiteta Srbije „Rio 2016“ za narednu godinu.

Kako se navodi u saopštenju, novousvojeni kriterijumi tretiraju svaki sport pojedinačno u pogledu specifičnosti sistema kvalifikacija za Olimpijske igre, ali je nivo kriterijumskih rezultata potrebnih za učešće u programu identičan za sve sportove.
 
Novi kriterijumi za olimpijsku kategorizaciju u 2016. godini prate strategiju koja ima za cilj osvajanje većeg broja medalja i većeg broja plasmana medju prvih 10 na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u odnosu na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, piše u saopštenju.   
   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.