U trendu

Djoković: Moram na terenu da opravdam ulogu favorita

Najbolji teniser sveta Novak Djoković, koji sutra u finalu Australijan opena igra za svoju 11. grend slem titulu, rekao je da će ulogu favorita pokušati da potvrdi na terenu u duelu protiv Britanca Endija Mareja.

Djoković je do sada pet puta igrao finale na Australijan openu i svih pet puta je, na kraju, podizao trofej. Poslednji put je to uradio prošle godine i to upravo protiv Mareja.

Na drugoj strani, Britanac je četiri puta stizao do poslednjeg meča u Melburnu, ali nikada nije izašao kao pobednik. Uz to, Marej je u tri od ta četiri finala gubio od Djokovića.

Sve ovo navodi na zaključak da je Djoković favorit u sutrašnjem finalu Australijan opena, koje se igra u 09.30 po srednjoevropskom vremenu.

„Laska mi kada čujem pozitivne prognoze, naravno. Ali to ne sme da me ponese, ako razumete na šta mislim. To nameće i odredjenu mentalnu prepreku, jer morate to da ostvarite. Morate biti u stanju da, na kraju, te prognoze potvrdite i na terenu“, rekao je Djoković.

Djoković će u sutrašnjem finalu juriti 11. grend slem titulu i pokušaće da se večnoj listi izjednači sa Bjornom Borgom i Rodom Lejverom. Takodje, cilj mu je i šesta titula na Australijan openu, čime bi se izjednačio sa Rojom Emersonom.

Srpski teniser će za protivnika imati tenisera koji juri svoju treću grend slem titulu u devetom finalu.

„Ne potcenjujem Mareja, nema govora o tome. Imam orgomono poštovanje prema njemu i prema svemu što je do sada uradio u karijeri. Samo je jednu nedelju stariji od mene, odrasli smo zajedno“, rekao je Djoković.

„Imamo sličan stil igre i veoma slične putanje u karijerama, tako da je lepo videti da se naš rivalitet nastavlja i da igramo jedan protiv drugog za najvažnije titule“, dodao je srpski teniser.

Marej se nije osvrtao na prošlost. Rekao je da ima priliku da pobedi Djokovića ako odigra svoj najbolji tenis.

„Mislim da moju pobedu ne očekuje veliki broj ljudi. To je novi meč i zaista nije važno šta se do sada dogadjalo u prošlosti“, rekao je Marej.

Obojica tenisera su relativno lako stigla do finala, iako su i Djoković i Marej odigrali po jedan veoma naporan meč – Djoković protiv Žila Simona, a Marej protiv Miloša Raonića u polufinalu.

Djoković će pred finale imati malu prednost, jer je imao dan više za odmor, ali Marej se prisetio epskog polufinala iz 2012. godine. Djoković je pobedio Mareja u tom polufinalu posle pet setova, a potom je dva dana kasnije odigrao još jedan veliki meč protiv Rafaela Nadala.

„Nije idealno kada odigrate pet setova, ali i Novak je mene ovde pobedio u pet setova, a onda je odigrao šestočasovno finale protiv Nadala. Sve je izvodljivo“, naveo je britanski teniser.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.