U trendu

Djoković zadovoljan igrom i pobedom protiv Nišikorija

Prvi teniser sveta Novak Djoković izjavio je da je zadovoljan današnjom igrom i pobedom nad Keijem Nišikorijem u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu i da mu ona daje samopouzdanje za predstojeći duel sa Rodžerom Federerom u polufinalu.

„Bio sam snažan, odlučan, koncentrisan. U važnim poenima i trenucima sam uspeo da ostanem pribran i naterao ga da igra i dodatni udarac. Na ovom nivou takmičenja od sebe uvek tražite više. Moram da budem zadovoljan, prošao sam u polufinale. Pobedio sam igrača iz prvih 10 u tri seta. U poredjenju sa duelom iz osmine finala, ovo je bilo mnogo bolje. To mi daje samopouzdanje i hrabri me pred naredni duel“, rekao je Djoković posle meča.

Djoković se plasirao u polufinale Australijan opena pobedom nad sedmim teniserom sveta Nišikorijem u tri seta. On se šesti put u karijeri plasirao u polufinale, a pet puta je osvajao turnir.

Prvi igrač sveta rekao je da mu je cilj u današnjem meču bio da smanji broj grešaka u odnosu na meč sa Žilom Simonom, kada ih je napravio 100.

„Uradio sam to. Znao sam da ću igrati protiv teškog protivika koji igra veoma brzo, brže nego Simon. Pokušao sam da prebrodim oluju, da se držim. On je prvih nekoliko gemova odigrao veoma brzo. Brzo je udarao lopticu, iz oba ugla je bio veoma agresivan. To sam očekivao“, rekao je on.

Djoković juče nije trenirao pošto je želeo da bude svež za duel sa Nišikorijem.

„Ponekad je manje više. Morate da prepoznate taj trenutak. Igrao sam mnogo, možda i previše. Nisam bio zabrinut da danas neću osećati lopticu, želeo sam da se oporavim fizički i psihički. Mislim da je to bila prava odluka“, rekao je on.

Djoković će u polufinalu igrati protiv Federera, koji je jutros u tri seta pobedio Tomaša Berdiha. To će biti njihov 45. duel a rezultat je 22:22 u medjusobnim duelima.

„Mislim da nema prevelike razlike kada igrate da Rodžerom na grend slemu u polufinalu. U svakoj fazi takmičenja protiv njega imate utisak kao da je finale, pošto smo veliki rivali i igrali smo mnogo puta jedan protiv drugog. Ima mnogo tenzije, veliki je ulog. Očekujem veliku borbu“, rekao je on.

Upitan da li se seća prvih duela sa Federerom i Rafaelom Nadalom, Djoković je rekao da je u jednom trenutku zaboravio koliko je puta igrao protiv njih.

„Mislim da sam protiv Rafe odigrao meč više. To je stvarno neverovatno. Igrao sam protiv njih u mnogo različitih prilika i borio se za najveće titule u sportu. Oni su me napravili ovakvim teniserom. Takva rivalstva su mi dozvolila da se razvijem, postanem jači i da shvatim šta je potrebno da uradim da bih bio na istom nivou. Oni su dominirali tenisom pre nego što smo se pojavili Endi Marej i ja i bilo je potrebno vreme izmešati se sa njima“, rekao je Djoković.

„Mnogo mečeva mi je trebalo da se izjednačim sa Nadalom i Federerom po broju pobeda. To se nastavlja. Rodžer igra strašan tenis u poslednje dve godine. Prošle godine smo igrali dva grend slem finala. Dobro znam koliko dobro igra, posebno u završnicama velikih turnira. On vas uvek tera da date sve od sebe. Potrebno je da odigram najbolje što mogu da bih ga pobedio i nadam se da ću to uspeti“, dodao je prvi igrač sveta.

Djoković je naveo da je u nekoliko navrata u karijeri sumnjao u sebe.

„Dobar je osećaj izjednačiti se po broju pobeda sa većinom igrača. Tokom jednog perioda u karijeri nisam znao da li ću moći da postanem prvi igrač sveta i ispunim dečački san i prekinem dominaciju Federera i Nadala. Naravno, prebrodio sam takve trenutke, ali učinili su me jačim. To ne bih uspeo bez velike podrške i ljubavi porodice i članova tima u koje imam mnogo poverenja“, rekao je on.

Upitan da li će imati prednost protiv Federera ako meč udje u peti set, pošto je mladji, Djoković je rekao da ne misli da će biti velika razlika.

„On nije proveo mnogo vremena na terenu. Na ovom turniru je ubedljivo pobedjivao. Prilično je spreman, dobro se kreće. Možda… Kako meč bude odmicao možda ću imati nešto veću šansu ali mislim da na to ne mogu da se oslonim“, rekao je Djoković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.