U trendu

Đokovića sad samo brojevi mogu da motivišu

Mišljenje Matsa Vilandera često nailazi na osudu u Srbiji. Većina ljudi misli da nekadašnji broj jedan ima nešto protiv Novaka Đokovića i da potcenjuje rezutate trenutno najboljeg na planeti.

Komentar nekadašnjeg švedskog asa na tu konstataciju je jednostavan.

– Apsolutno nemam ništa protiv Đokovića, imam pravo na svoje mišljenje. Kada igra dobro, to i kažem, kada nije na nivou na kojem mislim i to kažem, nema tu mnogo misterije – kaže vlasnik sedam grend slem trofeja.

Đoković je praktično sa samo dve pobede stigao do četvrtfinala u Njujorku. Dobio je Janoviča u prvom i Edmunda u četvrtom kolu. Između mu je Veseli predao meč bez borbe, dok se Južnji povukao posle šest gemova.

– Idealan rasplet za Novaka, posebno zbog tih problema sa povredom. Ne znam šta je tačno u pitanju, ali vidi se da nije sto odsto spreman. Međutim, meč protiv Edmunda je bio stari Đoković. Videćemo da li može tako da igra do kraja turnira – istakao je Vilander.

Posle perioda apsolutne dominacije i osvojene četiri vezane grend slem titule, najbolji igrač sveta je imao dva kiksa: ispao je u trećem kolu Vimbldona, a kasnije i na startu olimpijskog turnira.

– Ne možete uvek da igrate najbolje što želite. U medijima se dosta govori o Đokovićevim privtnim razlozima zbog kojih nije u poslednje vreme bio na vrhunskom nivou. Na kraju krajeva ne možete da imate taj ubilački instinkt na terenu, ako vam sve u životu ne funkcioniše kako želite. Ima važnijih stvari od samog tenisa. Morate da budete potpuno zadovoljni da bi na terenu mogli da pružite maksimum. Realno jako je teško očekivati da će u kontinuitetu biti tako dobar kao u prethodne dve godine. To je bilo neverovatno – kaže Mats Vilander, koji već nekoliko godina radi na Evrosportu.

Vilander misli da je bilo normalno da Đoković u nekom trenutku prestane da stalno pobeđuje.

– On se ne razlikuje od svih nas, znam to iz ličnog iskustva. Svi prolazimo kroz takve stvari, siguran sam da kada se sve to sredi da će Đoković ponovo biti kandidat za grend slem trofeje. Ne verujem da je nešto ozbiljno u pitanju. Boris Beker je u njegovom timu sa razlogom, zna da ima šansu da bude bolji od Federera. Sada ima problem u vidu Marija, koji sjajno igra, ali verujem da je kriza kratkog daha. Očekujem da vrlo brzo ponovo vidimo najboljeg Đokovića.

U junu je srpski as ispunio dugogodišnji cilj. Osvojio je Rolan Garos i kompletirao kolekciju gren slem trofeja. Vilander misli da je i to dovelo do opuštanja.

– Pobeda na Rolan Garosu, svi su su to čekali. I ja sam to čekao. Postao je deo istorije. Kao što sam ja čekao da Mari postane prvi Britanac koji će pole Freda Perija osvojiti Vimbldon. Sada mi nije važno da li će to uraditi više puta. Kao što mi nije važno koliko će još gren slemova uzeti Novak Đoković ili Rodžer Federer.

Cilj Đoković po Šveđaninu je veoma jasan.

– Želi da bude najbolji u istoriji. Njega sada samo brojevi mogu da motivišu: ima 12, a želi da dođe do 18 grend slem titula, da pokuša da nadmaši Federera.

Mari favorit

Pre početka turnira Vilander je rekao da je Mari glavni favorit za titulu u Njujorku. Svoje mišljenje nije promenio.

– Endi Mari je za mene veliki favorit. Probem bi možda mogla da bude situcija da je prvi put u svojoj karijeri, kandidat broj jedan za pehar na najvećim turnirima. Videćemo, kako će sa tim da se nosi.  Što se tiče same igre od Rolan Garosa mislim da je Britanac najbolji igrač na svetu u ovom trenutku – objasnio je Vilander.

(Vladimir Todorović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar