U trendu

Djordjević: Povoljan žreb, favoriti smo

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Djordjević ocenio je da je današnji žreb u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru povoljan za njegovu ekipu ali da nijedan protivnik ne sme biti potcenjen.

„Može da se kaže da smo izbegli neke jače rivale i dobili, uslovno rečeno, lakše protivnike iz nekih šešira, ali sve to ne treba da nas opusti. Svi dolaze rasterećeni u Beograd, svi znaju, a i mi znamo, da smo favoriti. Sigurno je da će protiv nas sve ekipe probati da odigraju na najvišem mogućem nivou i jedino što ne smemo da uradimo je da, pored svega u šta verujemo, potcenimo timove koji su sa nama u grupi, ni Češku, ni Japan, ni Angolu, ni Letoniju, ni Portoriko“, rekao je Djordjević, a prenosi Košarkaški savez Srbije.

Košarkaška reprezentacija Srbije igraće u Grupi A u Beogradu sa selekcijama Angole i Portorika u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, odredjeno je danas žrebom u Ženevi.

U Grupi B u Beogradu igraće Češka, Letonija i Japan.

„Puna dvorana, veliko navijanje, veliko srce, opterećenje koje moramo da nosimo, a sa kojim ćemo sigurno znati da se izborimo, ne treba da nas sputaju, već sve to treba da bude vetar u ledja koji će nam pomoći da dodjemo do cilja, do plasmana na Olimpijske igre“, rekao je Djordjević.

„Kada dobijete domaćinstvo kvalifikacionog turnira, kada imate tim takvog kvaliteta kao što je naš, kao i kontinuitet rada, onda nije bitno ko je sa vama u grupi, jer je cilj do koga morate da dodjete plasman na OI“, dodao je on.

Kapiten reprezentacije Miloš Teodosić ocenio je da je Srbija favorit za plasman na Olimpijske igre.

„Dobili smo dobar žreb, odnosno dobre protivnike, uz jasno saznanje da danas svaka ekipa na svetu ima kvalitet i da će svaka reprezentacija u Beogradu imati ogroman motiv, jer je ulog plasman na Olimpijske igre. Naš maksimum se, dakle, podrazumeva, bez obzira na ime rivala. Favoriti jesmo i ne možemo od toga da pobegnemo iz prostog razloga – biće puna Arena, koja će biti naš vetar u ledja. Nadam se najboljem, jer ova ekipa ima kvalitet i motiv za plasman na OI“, rekao je Teodosić.

Na kvalifikacionom turniru u Manili u Grupu A smešteni su Kanada, Senegal i Turska, dok su u Grupi B Francuska, Filipini i Novi Zeland.

Najzanimljivije biće na kvalifikacijama u Torinu, gde se u Grupi A nalaze Grčka, Iran i Meksiko, a u Grupi B Italija, Tunis i Hrvatska.

Nakon završetka takmičenja u grupama po ligaškom sistemu, plasman u polufinale kvalifikacionog turnira izboriće po dve najbolje ekipe iz svake grupe, a nakon toga na programu je finale.

Plasman na Olimpijske igre izboriće samo prvoplasirane selekcije sa kvalifikacionih turnira koji će se održati od 4. do 10. jula u Beogradu, Manili i Torinu.

Plasman u Rio ranije su obezbedili SAD, Brazil, Australija, Nigerija, Venecuela, Argentina, Španija, Litvanija i Kina.

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru održaće se od 5. do 21. avgusta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.