U trendu

Đorđević: FIBA ne želi da Srbija igra u finalima

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević prozvao je Međunarodnu košarkašku federaciju (FIBA) tvrdnjom da toj organizaciji ne odgovara da srpski tim igra u finalima velikih takmičenja.

„Ne vole da nas vide u utakmicama za medalju. Njima ne odgovara da je Srbija u finalima, FIBA ništa ne dobija od nas, ni pare, ni marketing. Mi smo federacije koja ima buddzet od dva miliona evra, malo toga možemo da napravimo na međunarodnom planu, ali neke stvari koje su se dogodile bile su očigledne i zato ćemo reagovati“, rekao je Đorđević na konferenciji za medije u Kući košarke na kojoj je analizirao osvajanje četvrtog mesta na šampionatu Evrope.

Đorđević je naglasio da odnos prema Srbiji nije bio realan, kao i da mu nije jasan izbor španskog sudije za polufinale.

„Srbiji je isti sudija sudio četiri utakmice. Grk Hristodulu je odličan sudija, ali nije mi jasno. Nije mi jasan izbor španskog sudije za polufinale i nije jasno zašto se sportistima oduzima pravo da se bore za medalju, ali za nas je to još veći izazov. Pa, sam Toni Parker je rekao našem kapitenu Teodosiću: „Ti ovde igraš svake godine, a uopšte te ne respektuju“.

Prema njegovim rečima igračima nema šta da zameri i četvrto mesto najteže je palo njima.

„Oni su zaista želeli tu medalju. Marjanović je puno nedostajao ovom timu, ali zbog svega što znate on nije bio sa nama“.

Selektor je poručio da su već od ponedeljka počele  pripreme za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

„Danas putujem u Grčku (on je trener Panatinaikosa, prim. aut) i na ovaj način bih želeo da vam kažem hvala na svemu. Od ponedeljka je počela ozbiljna priprema za Rio i to nam je cilj, s obzirom da smo propustili poslednje dve Olimpijade. Kada kažem da počinje rad na tome to važi za ceo Savez. Moramo sa još više snage i volje da pristupimo prema protivnicima koji nisu samo na terenu“, poručio je Đorđević.
Đilas: Prijavićemo se, ali male šanse da budemo domaćini
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KS S) Dragan Đilas rekao je da će učiniti sve da Srbija bude organizator kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, ali dodao da su šanse za to minimalne.

„Poznato je da smo na prijemu kod premijera doneli odluku da se kandidujemo. Pravila su dosta promenjena, pa smo umesto jednog dobili tri kvalifikaciona turnira. Saznali smo i za vajld kard koja će neke reprezentcije dobiti za kvalifikacije, a tim zemljama će čak biti moguće da ih organizuju, što svakako nije pravedno prema onima koji su ih legitimno izborili. Jesmo mala zemlja, pored Turske, Italije, Francuske, ali mi smo zemlja košarke“, rekao je Đilas.

On je naveo da postoji nekoliko zemalja koje žele organizaciju kvalifikacionog turnira, među kojima su Grčka i Italija, ali i Nemačka i Turska koje nisu izborile plasman.

„Prijavićemo se i poslati ponudu. Nezvanično, ima dosta zemalja koje su zainteresovane. Grčka i Italija kažem nezvanično od ekipa koje su se kvalifikovale, kao i Nemačka i Turska koje nisu. Verujem da će nam ovo prvenstvo pomoći. Zadovoljan sam četvrtim mestom, ali ostaje žal za više“.

Prvi čovek KS S dodao je da mnogima smeta što srpske reprezentacije beleže uspehe.

„Naše je da se prijavimo i pokušamo. Učinićemo sve preko naših veza i pisano FIBA da dobijemo. Podsetiću vas da nismo dobili ni organizaciju Evropskog prvenstva za žene. Očigledno mnogima smeta da mala Srbija ima velike sportske uspehe. Očekujem da obe naše selekcije budu u Riju i donesu dve medalje sa Olimpijskih igara. Budimo realni, taj turnir košta mnogo više nego što možemo da prihodujemo, ali olimpijska medalja vredi puno više“ rekao je Đilas.

Đilas je potvrdio da će selektor Aleksandar Đorđević još četiri godine ostati na klupi.

„Dogovorili smo se da Đordević ostane selektor još četiri godine. Sa te strane imamo dobru priču i za naredne godine, kako Olimpijske igre, tako i za Svetsko prvenstvo u Kini“, zaključio je Đilas.

Kvalifikacioni turnir za OI igraće se od 5. do 11. jula naredne godine, a po šest timova biće svrstano u tri grupe u tri različite zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.