U trendu

Dva rekorda i dve titule Oliveri Jevtić

Staza od 21.097 metara na Podgoričkom maratonu bila je i poprište borbe za titule prvaka Balkana u polumaratonu, a po jakom vetru na stazi od Danilovgrada do Podgorice a 39-godišnja rekorderka Srbije Olivera Jevtić zabeležila je novi trijumf.

– Ovo je bio uspeh „četiri u jedan”. Pobedila sam u konkurenciji za Prvenstvo Balkana, u apsolutnoj konkurenciji i postavila novi rekord balkanskih prvenstava u polumaratonu i novi rekord staze s 1:12,25. I stari rekordi bili su moji javila je iz Podgorice Olivera Jevtić.

Užička atletičarka je rado viđen gost u Podgorici i kada tamo trči obavezno pobeđuje. Do sada je pet puta trijumfovala u maratonu (poslednji put prošle godine), a ovo joj je druga pobeda u polumaratonu. Prethodnu je ostvarila 2011. s rekordom staze koji je nadmašila (1:13,45 č), a dosadašnji rekord balkanskih prvenstava postavila je u Rumuniji 2013. godine s 1:14,30.

Ovog puta Jevtićeva nije imala opasne rivalke u borbi za balkansko zlato jer je crnogorska olimpijka i rekorderka Slađana Perunović zaostala za njom više od četiri minuta (1:16,49), a trećeplasirana Turkinja Busra Nur Koku nepunih šest minuta (1:18,05). Znatno upornije bile su Kenijke koje su se takmičile u apsolutnoj konkurenciji i koje je naša rekorderka prošle nedelje savladala na Uličnoj trci grada Beograda, ali na stazi od 5.000 m.

– Kenijke su me pratile do devetog kilometara, a onda sam videla da posustaju pa sam se odlučila za napad i za solo trku do cilja. Nisam pogrešila – konstatovala je učenica trenera Slavka Kuzmanovića.

Kristina Oiogo je osvojila drugo mesto s 1:13,31, a Stela Džepnegetič treće s 1:13,58…

Pobednik Ulične trke grada Beograda Kenijac Hilari Kiptum Kimajo postavio je novi rekord podgoričke polumaratonske staze s 1:13,05, a prva mesta u maratonu takođe su osvojili kenijski trkači – u muškoj konkurenciji pobednik ovogodišnjeg Beogradskog maratona Abel Kibet Rop s 2:19,17 i u ženskoj Gledis Džepkurui Bivot s 2:42,18.

(Ž. B., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.