U trendu

Džudo će 2017. u Beogradu ući u prvu kategoriju sportova

Uspeh naših olimpijaca u Riju dao je dodatni „vetar u leđa” ostalim sportistima. Mladi džudisti Srbije blistali su na juniorskom šampionatu Evrope u Malagi, gde su osvojili čak četiri medalje, što je najveći uspeh u poslednjih četvrt veka. Naši majstori na tatamiju vratili su se iz Španije sa dve zlatne (Nadežda Petrović i Nemanja Majdov) i dve bronzane medalje (Anja Obradović i Žarko Ćulum), pa je u njihovu čast gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, inače nekadašnji vaterpolo reprezentativac, organizovao malu svečanost. Bila je to prilika za novo druženje, razmenu novih iskustava, za nove ideje…

– Beograd čestita mladim džudistima na sjajnom uspehu, rekao je Gak, obraćajući se našim reprezentativcima i njihovim trenerima.  Na najbolji način ste predstavljali i grad i Srbiju. Praktično ovim rezultatima ste trasirali put ka Olimpijadi u Tokiju.

Gradski sekretar za sport je posle sjajnog uspeha u Malagi obećao još veća ulaganja.

– Ideja je da još više pomažemo ženski sport, kao i da talentovani treneri od iduće godine budu naša finanijska briga. Sa ponosom mogu da istaknem da će džudo od 2017. godine biti u prvoj kategoriji sportova u Beogradu. Klubovi i struka ne mogu da budu socijalna kategorija, istakao je Gak.

Jedan od naših najboljih trenera Milun Delić, a danas generalni sekretar Džudo saveza Beograda sa ponosom je rekao da je ovo veliki dan za olimpijski sport.

– Ne pamti se kada su se naši takmičari sa velikog takmičenja vratili sa čak četiri odličja. Iskreno, očekujem da u Tokiju, za četiri godine, na olimpijskim igrama, imamo bar trojicu takmičara. Ove godine, Kukolj je u Riju dao poseban pečat našem sportu, rekao je Delić.

Zamenik gradskog sekretara za sport i omladinu Dragoljub Kočović, nekada uspešni sportski direktor Karate saveza Jugoslavije, kaže da država mora da napravi jasnu granicu u pomaganju sporta. Na sastanku je istaknuto da Zagreb ima godišnji budžet za sport od oko 40 miliona evra a Beograd nekoliko puta manje.

(Dragan Todorović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.