U trendu

Enan i Safin primljeni u tenisku Kuću slavnih

Belgijanka Žistin Enan i Rus Marat Safin primljeni su danas u tenisku Kuću slavnih.

Enan je osvojila 43 titule, od kojih sedam grend slem trofeja, četiri Rolan Garosa, dva Ju Es opena i Australijan open. Osvojila je i Fed kup i zlatnu olimpijsku medalju 2004. godine u Atini. Provela je 117. nedelja na prvom mestu WTA liste, a 2003. 2006. i 2007. godinu završila je na prvom mestu.

Visoka metar i 57 centimetara i teška 55 kilograma Belgijanka je često bila manja od svojih protivnica, ali je to nadoknadjivala velikom borbenošću, brzinom i jednoručnim bekhendom, za koji je legendarni Džon Mekinro rekao je „najlepši udarac u tenisu“.

Ona je postala prva teniserka koja je na istom grend slem turniru na putu do trofeja pobedila sestre Venus i Serenu Vilijams. Na terenu se nikada nije predavala, u polufinalu Ju Es opena 2003. godine je pobedila domaću teniserku Dženifer Kaprijati iako je 10 puta bila na dva poena od poraza. Kasnije je u finalu pobedila veliku rivalku, sunarodnicu Kim Klajsters sa 7:5, 6:1.

Safin je osvojio 15 titula, od kojih dva grend slema, Ju Es open i Australijan open, a u novembru 2000. godine bio je prvi teniser sveta.

On je bio nepredvidiva i jedna od najvećih zvezda tenisa. U prvi plan je izbio pobedom nad Pitom Samprasom u finalu Ju Es opena 2000. godine. Često je tokom mečeva lomio rekete i davao kontroverzne izjave.

Ove godine, u kategoriji glavnih igrača u Kuću slavnih posthumno su primljeni Francuz Ivo Peta i Britanka Margaret Skriven.

Peta je 1946. godine osvojio Vimbldon, posle pet godina provedenih u ratnom zarobljeništvu u Nemačkoj. Umro je 1984. godine. Skriven je 1933. i 1934. godine osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske i bila je prva levoruka teniserka koja je osvojila grend slem titulu. Umrla je 2001. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.