U trendu

Gak oštro odgovorio vaterpolo savezu i klubovima

Sekretar za sport i omladinu grada Beograda Slavko Gak demantovao je danas navode Vaterpolo saveza Srbije i klubova Partizan i Crvena zvezda u vezi sa navodima oko zakupa termina i kazao da grad ne može da bude odgovoran za njih.

Partizan je naveo da ne dobija novac za termine od grada ove godine zato što je sportski centar Banjica pod sporom.

„Od 1992. godine sportskim centrom Banjica upravlja VK  Partizan…Partizan ne dobija finansijska sredstva za termine zbog činjenice da  je u sporu, već isključivo zbog činjenice da Sekretarijat za sport i omladinu primenjuje i poštuje Zakon o sportu“, naveo je Gak u saopštenju. 

On se pozvao na član zakona (137. stav 1. tačka 15) za koji je naveo da onemogućava grad da daje termine Partizanu, koji isti objekat koristi u komercijalne svrhe.

„I pored toga što VK Partizan upravlja sportskim centrom Banjica i na taj način ima mogućnost da deci koja treniraju u klubu omogući besplatno bavljenje sportom, klub to ne čini, već naplaćuje članarine, a drugim sportskim klubovima termine“, napisao je Gak.

Zvezda je ranije danas navela da ne dobija dovoljno novca, kao i da joj sportski centar 25. Maj naplaćuje visoke cene za zakup termina.       

„Obaveštavam javnost da Grad Beograd nije učestvovao u potpisivanju, niti je imao uvid u sadržaj pomenutih Ugovora zaključenih između VK Crvena zvezda i sportskih centara, pa samim tim ne može da bude odgovoran za fakture koje su isporučene VK Crvena zvezda. Puna odgovornost je na rukovodstvu kluba koje je zakupilo toliki broj termina i napravilo ogromne finansijske gubitke“, napisao je Gak.

Gradski sekretar za sport je u svom saopštenju pozvao Ministarstvo omladine i sporta da prekontroliše članarine u ovim klubovima i vidi da li su u skladu sa zakonom, odnosno da li su više od 10 odsto prosečne plate u Srbiji.

Gak je napisao da predlaže VSS-u da pomogne vaterpolo klubovima u Srbiji tako što će novac koji daje za plate dati klubovima za zakup termina.

„Grad je u 2014. godini izdvojio 22.000.000 dinara za zakup termina  u sportskim centrima za  11 vaterpolo klubova. U ovih 11 klubova trenira preko 1.500 dece. U istoj godini rukovodstvo VS Srbije je na bruto plate 10 zaposlenih  potrošilo 22.000.000,00 dinara, odnosno  isti iznos koji je Grad izdvojio za termine. Pozivam ih da u narednom periodu taj iznos od 22.000.000,00 dinara umesto za plate, izdvoje za termine klubovima“, napisao je Gak.

Gradski sekretar za sport je naveo i da će grad u saradnji sa Republikom „izdvojiti značajna finansijska sredstva“ za Evropsko prvenstvo u Beogradu 2016. godine i tako „doprineti razvoju vaterpola“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.