U trendu

Hrvatskom fudbaleru uvećana kazna zbog uvredljivog povika

Nekadašnjem fudbalskom reprezentativcu Hrvatske Josipu Šimuniću povećana je kazna zbog povika „Za dom spremni“ posle utakmice protiv Islanda 2013. godine, pa će umesto 5.000 kuna (663 evra), morati da plati 25.000 kuna (3.316 evra).

Visoki upravni sud u Zagrebu prihvatio je žalbu državnog tužilaštva da se poveća kazna Šimuniću, koji trenutno radi u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske.

„Optuženik je proglašen krivim da je 19. novembra 2013. u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon utakmice Hrvatske i Islanda, a za vreme dok su se na stadionu još uvek nalazili navijači, uzeo mikrofon i izašao na sredinu terena i prema gledaocima uzviknuo „Za dom“, na šta su oni uzvratili „Spremni“. Pritom je bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, odnosno da predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti“, navodi se u saopštenju Suda.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zbog toga poteza suspendovala je Šimunića na 10 utakmica i 30.000 švajcarskih franaka, zbog čega je propustio Svetsko prvenstvo u Brazilu i neslavno završio karijeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar