U trendu

IAAF: Klišina učestvuje na OI kao neutralni takmičar

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je danas da će ruska atletičarka Darija Klišina kao neutralni takmičar nastupiti u skoku u dalj na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

IAAF je navela da Klišina ispunjava potrebne kriterijume i da je Odbor za reviziju „jednoglasno prihvatio prijavu Darije Klišine, kojoj je dozvoljeno da učestvuje na medjunarodnim takmičenjima kao neutralni sportista“.

Klišinoj je još potrebna dozvola Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

Ona je na svojoj Fejsbuk stranici navela da je veoma srećna i zahvalila je IAAF na odluci.

Ruske vlasti su danas obavestile IAAF da imaju samo jednu atletičarku, Dariju Klišinu, za Igre u Riju.

„Mnogi su odbili učešće. Jedino je Darija Klišina prihvatila“, izjavila je članica ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Briljantova.

Ukupno 68 atletičara zatražilo je da individualno učestvuje na Igrama posle skandala o dopingu koji je pogodio Rusiju, a konačnu odluku IAAF doneće 18. jula. Atletska takmičenja u Riju počeće 12. avgusta.

IAAF je 1. jula odobrila ruskoj atletičarki, uzbunjivačici Juliji Stepanovoj da kao neutralni sportista učestvuje na  Evropskom prvenstvu u Amsterdamu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Stepanova je jedna od najboljih svetskih atletičarki u trci na 800 metara. Ona i njen suprug Vitalij Stepanov, koji je radio kao anti doping zvaničnik u Rusiji, su prošle godine predali dokaze Svetskoj anti doping agenciji (WADA) o navodnom sistemskom dopingu ruskih atletičara, koji je navodno prikrivala i finansirala država. Posle istrage WADA, IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.