U trendu

Karjakin pobedio posle sedam remija, približio se tituli

Ruski šahista Sergej Karjakin pobedio je danas u Njujorku aktuelnog svetskog prvaka Magnusa Karlsena iz Norveške u osmom duelu meča za titulu, u kome treba da se igra 12 partija.

Prvih sedam mečeva završeno je remijem, a Karjakin je danas iskoristio greške Karlsena koji je agresivnom igrom pokušao da dodje do pobede.

Norveški velemajstor, najbolje rangirani igrač sveta, previše je rizikovao u pokušaju da prekine seriju remija, pa je agresivnom igrom dozvolio protivniku da ga kazni. Karjakin sada vodi 4,5 prema 3,5 u meču u kojem će pobediti prvi koji dodje do 6,5 poena. Šampion će osvojiti i nagradu od 1,1 miliona dolara.

Karlsen je igrao belim figurima, ali nije iskoristio tu prednost, da bi u 12. potezu pozicija bila ujednačena, a do 18. je delovalo da će i ova partija biti remi.

Karlsen je posle toga forsirao seriju razmena, poremetio je ravnotežu i propustio je nekoliko prilika da remizira. Norvežanin je po svaku cenu pokušavao da ima inicijativu, što ga je koštalo piona u 32. potezu, a onda još jednog u 35. potezu, čime je narušio svoju poziciju na tabli. Karjakin je igrao mirno i pronalazio je prave poteze da kontrira agresivnosti rivala.

Karlsen je i tada imao prilike da se izvuče, ali je u 49. potezu propustio priliku da žrtvuje pešaka da bi oslobodio lovca, ali je odlučio da zadrži figuru, tako da je zakomplikovao svoju poziciju, da bi u 53. potezu predao meč, suočen neizbežnim porazom.

Karlsen je posle poraza bio besan, izbegao je medije u miks-zoni, a onda je izašao iz zgrade i nije se pojavio na obaveznoj konferenciji za novinare posle meča.

Do kraja duela ostale su četiri partije, a Karlsenu je potrebna pobeda da bi izjednačio. Karjakin je vrlo predan igrač i malo greši.

„Stvarno je pokušavao da pobedi i žrtvovao je dva piona i učinio je partiju vrlo zanimljivom, ali nekako nije uspeo da dodje do remija. Ovo je bio veliki dan zahvaljujući Magnusu“, rekao je Karjakin na konferenciji za novinare.

Sledeći meč na programu je u noći izmedju srede i četvrtka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar