U trendu

Koliko je brz Jusein Bolt na jednu milju

Atletski stručnjaci, novinari i zaljubljenici u trčanje godinama raspravljaju o tome kakav rezultat bi najbrži čovek na planeti Jusein Bolt ostvario u trci na jednu milju, da li bi bio brži od aktuelnog rekorda, ili možda od odredjenog broja američkih srednjoškolca koji tu deonicu istrče za pet minuta.

Rekord na jednu milju (1,6 kilometara) drži marokanski atletičar Hišam El Geruž od tri minuta, 43 sekunde i 13 stotinki, postavljen 1999. godine u Rimu. On je tada na Olimpijskom stadionu prelazio nešto više od 16 milja na sat, bio je visok 175 centimetara i težak 58 kilograma. Brojni trkači koji su postizali približno isti rezultat su uglavnom bili gradje kao El Geruž. S druge strane, Bolt, za koga su brojni stručnjaci rekli da ima jedno od „najizvajanijih tela“, viši je i teži od El Geruža, preneo je Njujorker.

Kada je šestostruki olimpijski šampion postavio svetski rekord na 100 metara od 9,58 u Berlinu 2009. godine, trčao je u proseku brže od 22 milje na čas. On takav tempo ne bi mogao da postigne u trci na milju. Njegov najbolji rezultat na 200 metara je 19,19, na 400 metara je 45,28 sekundi, a na 800 metara dva minuta i 10 sekundi.

Vodi se debata oko toga kakav rezultat bi Bolt ostvario u trci na jednu milju. Na sajtu Lets.Run rasprava je počela pre pet godina, a zahuktala se ovog maja. Pitanje je da li bi Bolt ostvario rezultat od pet minuta, kao što svake godine ostvari više od 23.000 američkih srednjoškolskih trkača. Osnivač tog sajta Robert Džonson rekao je da je uveren da Bolt ne bi mogao da istrči milju za pet minuta, ali se njegov brat blizanac Veldon, koji je bio član američkog trkačkog tima, s tim ne slaže.

„Uz trening, mislim da bi Bolt mogao da ostvari rezultat od pet minuta“, rekao je on.

Asistent na Kornel Univerzitetu Zebulon Lang rekao je da veruje da bi Bolt sada mogao da istrči milju za 4:20.

U zavisnosti od disciplina, treninzi atletičara se razlikuju, pa samim tim se postavlja pitanje o nemogućnosti Bolta da održi tempo na dužim distancama. U članku Njujorkera podseća se da se trkači na 100 metara relativno lako prebace na 400 metara, ali mnogo teže na duže deonice.

Boltov agent Riki Sims nije želeo da kaže da li veruje da bi njegov klijent mogao da istrči milju ispod pet minuta, ali je potvrdio da slavni Jamajčanin nikada nije pokušao da trči tako dugu deonicu.

„Jusein nikada nije trčao milju“, rekao je Sims.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.