U trendu

KSS Fibi: Već smo suspendovali Partizan, a šta ćete vi da radite?

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Djilas napisao je danas u otvorenom pismu regionalnom direktoru FIBA Evropa Kamilu Novaku da je nacionalni savez već ranije doneo odluku da suspenduje svaki klub koji bude igrao Evrokup, ali je od evropskog funkcionera zatražio odgovore o budućnosti košarke.

„Na osnovu Vašeg dopisa o konkretnim merama koje će KSS preduzeti prema Partizanu zbog njegove odluke da učestvuje u Evrokupu, obaveštavam vas da je UO KSS, na osnovu odluke koju je doneo Bord FIBA Evropa na sastanku u Parizu dana 20. 3.2016. godine, još 19. aprila doneo odluku da je svaki klub sa teritorije Srbije koji potpiše ugovor sa EKA i prihvati učešće u Evrokupu automatski suspendovan iz članstva u KSS“, navodi se u Djilasovom pismu.

Prvi čovek KSS naveo je da se to odnosi na sva nacionalna takmičenja u svim kategorijama, kao i sva prava i obaveze koje klubovi imaju kao članovi nacionalnog saveza.

„Mislim da je iz odluke UO KSS više nego jasno koje konkretne mere preduzimamo prema Partizanu zbog njegove odluke u vezi sa učešćem u Evrokupu. KSS je deo  FIBA Evropa, sa svim pravima i obavezama koje iz tog članstva proizilaze. Shodno tome, poštujemo i na teritoriji Srbije sprovodimo sve odluke koje Bord FIBA Evropa, u skladu sa svojim Statutom, donese“, naveo je Djilas.

Predsednik KSS istakao je da je da su mogućnost da igraju Evrokup iskoristili svi klubovi koji su imali tu mogućnost, a da su jedino francuski klubovi i Mega Leks odbili tu mogućnost.

„Pokazale su se kao netačne informacije koje smo dobijali od FIBA da će nemački, italijanski, španski, ruski i neki drugovi klubovi koji ne igraju u Evroligi igrati u FIBA Ligi šampiona. Kako stvari stoje, jasno je da je, bar trenutno, u ratu izmedju FIBA i EKA, FIBA doživela kompletan poraz. To dovodi do našeg konkretnog pitanja šta će dalje biti politika FIBA Evropa?“, upitao je Djilas.

On je Novaka upitao da li će FIBA Evropa sada „gurnuti glavu u pesak i praviti se da se ništa nije desilo“ ili će prihvatiti realnost i promeniti politiku i način borbe za očuvanje evropske košarke.

„Da li ćemo nastaviti sa politikom kažnjavanja i suspenzija, koje će u tom slučaju dovesti da košarkaški najjače evropske nacije, poput Španije, Litvanije, Italije, Grčke, Rusije, Srbije, ostanu bez iole kvalitetnih domaćih liga? B bez klubova koji učestvuju u Evroligi i Evrokupu, nacionalna takmičenja velike većine košarkaški najjačih evropskih zemalja neće imati nikakav smisao“, napisao je Djilas.

„Osim ovog pitanja o konkretnim merama koje će FIBA Evropa preduzeti, imam za vas još jedno konkretno pitanje. Šta ćete vi kao regionalni direktor FIBA Evropa, gospodin (Turgaj) Demirel kao predsednik FIBA Evropa, kao i ostali funkcioneri FIBA Evropa konkretno učiniti, s obzirom na činjenicu da smo se našli u ovakvoj situaciji? Da li vidite neku vašu odgovornost za to i da li imate nameru da u skladu sa tom odgovornošću preduzmete i neke konkretne korake?“, upitao je predsedik KSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar