U trendu

Mercedes pod istragom zbog pritiska guma, Hamilton nije zabrinut

Sudije trke Formule 1 za Veliku nagradu Italije pokrenule su istragu protiv Mercedesa zbog nedozvoljenog pritiska u gumama na bolidima Luisa Hamiltona, koji je danas pobedio u Monci, i Nika Rozberga.

Kako je preneo Bi-Bi-SI (BBC), pritisak u Hamiltonovim gumama bio je 0,3 psi ispod dozvoljenog od 19,5 psi (1,34 bara).

Hamilton bi mogao da bude diskvalifikovan ili kažnjen sa 25 sekundi.

On je pobedio sa 25,042 sekunde prednosti nad Sebastijanom Fetelom iz Ferarija i ako bude kažnjen sa 25 sekundi zadžaće prvo mesto.

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da je ekipa merila pritisak u gumama sa snabdevačem Pirelijem i da ne zna o čemu se radi.

„Ko kaže da je pritisak bio ispod minimuma?“, upitao je Volf.

Hamilton je na konferenciji za novinare rekao da „ne zna o čemu se radi“.

Dvostruki svetski šampion je kasnije u izjavi za Skaj Sports rekao da pritisak u gumama nije razlog njegove pobede.

„Nema razloga za brigu. Imali smo sjajan vikend. Šta će biti – biće. Ne znam šta da kažem o svemu ovome, to nije moj posao. Tokom cele trke sam bio zadovoljan bolidom. Formula 1 se i vozi na samom minimumu. Danas je iz nekog razloga bilo 0,3 psi, tako je kako je – 0,3 psi. Ali, to nije uticalo na bolid, siguran sam da Pireli to može da dokaže“, rekao je on.

„Bila bi šteta ako nas diskvalifikuju. Ali sve to nije razlog naše pobede. Pobedili smo jer smo bili najbrži. Ne znam kada će doneti odluku, pošto nisam razgovarao sa ekipom“, dodao je Hamilton.

Hamlton je danas ostvario 40. pobedu u karijeri na 160. trci u Formuli 1. Ispred su Mihael Šumaher sa 91 pobedom, Alan Prost sa 51 i Ajrton Sena i Sebastijan Fetel sa po 41 pobedom.

Pod istragom je i drugi Mercedesov bolid koji je vozio Niko Rozberg, zbog toga što je pritisak u njegovim gumama bio 1,1 psi niži od dozvoljenog.

Rozberg nije završio trku, pošto mu je dva kruga pre kraja eksplodirao motor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.