U trendu

Moldovan: Svih 10 srpskih kajakaša su u konkurenciji za medalje na OI

Srpska kajakašica Nikolina Moldovan rekla je da je ekipa spremna za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru i da je svaki član tima u konkurenciji za osvajanje medalja.

„Od juče osećam uzbudjenje za Rio, oseća se atmosfera. Juče smo završili pripreme u Čurugu, najzad smo na putu za Rio, jedva čekam da dodjemo u Olimpijsko selo i da počne euforija. Ova godina je za srpski kajak dobro počela, već smo na Svetskom kupu pokazali da smo u dobroj formi, a to smo nastavili na Evroskom prvenstvu na kome smo osvojili mnogo medalja. Ima nas desetoro i svi smo konkurentni za medalje. Očekujemo da mnogo posada osvoji medalje. Rezultati iz prošlih godina pokazuju da smo na dobrom putu i Rio treba da bude vrhunac naših karijera“, rekla je Moldovan novinarima po odlasku u Portual na pripreme uoči Igara.

Srpski kajakaši će se do početka takmičenja na Igrama pripremati u Portugalu, odakle će 11. avgusta otputovati u Rio de Žaneiro.

Moldovan je dodala da joj prija promena i da joj je drago što će sa Milicom Starović biti u dvosedu.

„Dva najbolja jednoseda su pretvorena u dvosed. Dobro smo se uskladile, atmosfera je drugačija i bolja iz treninga u trening ide sve bolje. U Riju ćemo od kvalifikacija krenuti najjače, da svaka trka bude iskustvo više do finala, a da finale bude savršeno“, rekla je ona.

Marko Novaković i Nebojša Grujić takmičiće se u disciplini K-2 na 200 metara i glavni su kandidati za zlato. Oni su poslednje dve, tri godine donosili medalje sa svih takmičenja. U Riju će imati dodatni motiv da budu najbolji, pošto na narednim Olimpijskim igrama u Tokiju neće biti njihove discipline. 

„Vidim da su svi opušteni, verovatno još ne osećaju kakva je to vrsta takmičenja. Imam iskustva iz Londona i znam šta me čeka, radujem se tome. Nemam preveliko opterećenje, super mi je. Svi smo radili kvalitetno od Evropskog prvenstva i nadam se da će ostali u Riju biti bolji nego što su bili na EP. Ne volim mnogo da pričam o tome ali Nebojša i ja imamo jedno od tri mesta na postolju, samo je pitanje dana i svega ostalog kako će se odvijati. Treba imati sreće jer kod nas postoji mogućnost da u kvalifikacijama dobijemo čamce koji su za finale, to zna da bude problem, ali polako. Spremni smo na sve to, trenirali smo kvalitetno i nadam se da će sve biti kako treba“, rekao je Novaković.

„Srećan što sam ponovo u timu, što predstavljamo Srbiju na najbolji način a, žao mi je što se posle Rija gasi naša disciplina. Mladi smo, možemo da izguramo kasnije i neke druge discipline. Ne bojim se. Možda ćemo i dalje ostati u istom čamcu“, dodao je on.

Novaković je naveo da se raduje što će biti smešten u Olimpijskom selu i da se nada da će stići da odgleda takmičenja drugih srpskih sportista na Igrama.

Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije Miroslav Aleksić rekao je da će Srbija na Igrama imati predstavnike u svih devet kajakaških disciplina i da je to istorijski uspeh.

„Sve ženske posade imaju šanse da udju u finale i nadamo se da će osvojiti neku od medalja. I muške ekipe imaju šanse da udju u finale i da osvoje medalje. Najveći favoriti su Grujić i Novaković i dvosed na 1.000 metara Tomićević i Zorić. Niko od srpskih kajakaša nije učestvovao u Pekingu, u Londonu smo imali dosta predstavnika, ali je ekipa bila mlada i neiskusna, imali smo nekoliko finala i to je bio veliki uspeh. U Rio idemo sa izuzetno jakom ekipom od koje se očekuju medalje“, rekao je Aleksić.

U timu Srbije se nalaze šestorica kajakaša i četiri kajakašice, kao i trojica trenera.

U disciplini K1-200 učestvovaće Marko Novaković, koji će se zajedno sa Nebojšom Grujićem takmičiti i u disciplini K2-200.

Dejan Pajić je u disciplini K1-1.000, a Marko Tomićević i Milenko Zorić u K2-1.000.

U disciplini K4-1.000 takmičiće se Marko Tomićević, Milenko Zorić, Dejan Pajić i Vladimir Torubarov.

U ženskoj konkurenciji u disciplini K1-200 nastupiće Olivera Moldovan, a u K1-50 Dalma Ružičić Benedek.

Nikolina Moldovan i Milica Starović takmičiće se u disciplini K2-500, dok će u K4-500 nastupiti Nikolina Moldovan, Milica Starović, Dalma Ružičić Bendek i Olivera Moldovan.

Treneri su Uroš Pavlović, Miroslav Aleksić i Saša Radmanović.

Takmičenja u kajaku sprint na Olimpijskim igrama održavaju se od 15. do 20. avgusta na jezeru Lagoa na Kopakabani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.