U trendu

Može li Ronaldo da nadmaši Švajnštajgera?

Bastijan Švajnštajger u polufinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj postavio je rekord koji bi mogao da ostane nedostižan. Nastupom protiv Francuske, došao je do 38 utakmica na evropskim i svetskim prvenstvima, što je rekordan broj mečeva na velikim takmičenjima za jednog igrača.

Od aktivnih igrača najbliži 31-godišnjem Nemcu je vršnjak Kristijano Ronaldo, koji će u finalu odigrati 34. utakmicu na evropskim i svetskim prvenstvima.

Ono što Bastijanovo dostignuće čini još fascinantnijim je da je do njega došao sa samo 31 godinom. Prvo veliko takmičenje bilo mu je Euro 2004 i do sada je nastupio na četiri EP-a i tri SP-a. Od 120 nastupa (24 gola) za Nemačku, samo na najvećim takmičenjima ima ih više nego što neki vrlo dobri fudbaleri u karijeri ukupno sakupe za reprezentaciju.

Švajnštajger na svim velikim takmičenjima, još otkako je kao 19-godišnjak debitovao na EP-u u Portugalu, bio važan, ali ubrzo ključan igrač Nemačke. Svetski rekord do sada je delio sa legendarnim Miroslavom Kloseom, kojem nakon što ga je Bastijan pretekao po broju nastupa, ostaje uteha da je i dalje vlasnik rekorda broja postignutih golova na SP-ima, gde ih je postigao 16.

Pri vrhu večne liste igrača sa najviše utakmica na velikim takmičenjima su još dva velika Nemca: Lotar Mateus (36) i Filip Lam (34), dok italijanska legenda Paolo Maldini takođe ima 36 nastupa na EP-ima i SP-ima.

Nažalost, za Nemačku bi bilo bolje da Švajnštajger sinoć nije postavio ovaj rekord, odnosno da je nije kao kapetan predvodio u polufinalu EP, jer protiv Francuske se videlo da šest mjeseci nije nastupio kao prvotimac za klub i reprezentaciju i njegov tim, koia je do tada sjajno igrao, pokopao nepotrebnim igranjem rukom u nemačkom kaznenom prostoru, čime je suparnicima poklonio penal za vođstvo od 1:0.

Nemačka se od toga nije oporavila, na kraju je izgubila 0:2 i ostala bez prilike da dve godine nakon svetskog, osvoji i evropsko prvenstvo, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.