U trendu

Na paraolimpijadi u Riju 18 do 20 sportista iz Srbije

Srbiju bi na Paraolimpijskim igrama sledeće godine trebalo da predstavlja izmedju 18 i 20 takmičara u pet do šest sportova, rekao je danas u Nišu generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Srbije Bojan Jaćimović.

Jaćimović je rekao da je do sada veći broj srpskih paraolimpijaca ispunio normu za učešće na Paraolimpijadi, ali da se zbog ograničenih smeštajnih i transportnih kapacitetaza zemlje učesnice primenjuju odredjeni koeficijenti koji za Srbiju broj takmičara smanjuju na 18 do 20.

„Te brojke predstavljaju pomak jer smo na poslednjim Paraolimpijskim igrama u Londonu imali 14 takmičara u četiri sporta“, rekao je Jaćimović na otvaranju dvodnevne radionice namenjene sportskim radnicima iz Srbije, Turske, Belgije i Malte.

U okviru radionice potpisan je sporazum o saradnji izmedju Paraolimpijskog komiteta Srbije i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu.

Profesor tog fakulteta Slobodan Okičić istakao je da sporazum predstavlja krovni dokument iz kojeg će proisteći sve aktivnosti koje se odnose na školovanje stručnjaka i za sam trenažni proces osoba sa invaliditetom.

Generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta Bojan Jaćimović rekao je da su ovakvi sporazumi izuzetno značajni za razvoj paraolimpizma u zemlji, jer Srbija poslednjih godina izdvaja značajno više para za paraolimpijske sportove, ali, kako je naveo, nedostaju stručni kadrovi, organizacioni kapaciteti i veća motivacija osoba sa invaliditetom za bavljenje sportom.

Radionica Paraolimpijskog komiteta Srbije organizovana je pod pokroviteljstvom Agitos fondacije Medjunarodnog paraolimpijskog komiteta, a u saradnji sa niškim Fakultetom sporta i Asocijacijom adaptivnog plivanja Srbije.

Radionici su, osim sportskih stručnjaka, prisustvovali Slobodan Adžić, atletski rekorder i najuspešeniji sprski paraolimpijac i plivač Nemanja Tadić koji je nedavno ostvario B normu za učešće na Paraolimpijadi.

Paraolimpijske igre u Riju održaće se od 7. do 18. septembra 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.