U trendu

Neki sportisti su „ravnopravniji” od drugih

Najuspešnija učesnica Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je osvojila četiri zlatne i jednu bronzanu medalju bila je među „prvooptuženim” sportistima koji su uz dozvolu Svetske antidoping agencija koristili kraće ili duže vreme lekove koji sadrže zabranjena doping sredstva.

Devetnaestogodišnja Bajlsova je, sudeći prema sertifikatima kojima joj se dozvoljava korišćenje lekova s „problematičnim” sastojcima a koji su postavljeni na internet sajtu „Neobičnih medveda” u tzv. programu TUE (izuzeća u terapeutske svrhe, eng: Therapeutical Use Exemption) Svetske antidoping agencije, od 2012. godine kada joj je dozvoljeno korišćenje d-amfetamitana i dekstroamfetamina na godinu dana.

Ove dozvole obnavljane su joj na godinu dana sve do 2014. kada je dobila dozvolu da ih koristi do 2018. godine.

Na tom sertifikatu odštampano je upozorenje „Molimo vas da kopiju ovog formulara uvek nosite sa sobom. Ovaj formular morate da pokažete oficiru za doping kontrolu za vreme testiranja”.

Simona Bajls je sledila ovo uputstvo, kao i ostali sportisti koji su ga dobili, i 14, 15, 16. i 17. avgusta ih je pokazala prilikom davanja uzoraka na Olimpijskim igrama u Riju. Sva četiri puta u njenom organizmu pronađen je stimulans metilfenidat metabolit fokulina…

Metilfenidat i amfetamin se, prema tekstu dr Marije Anđelković u udžbeniku Sportska medicina (urednici prof. dr Vladimir Janković i doc. Dr Nenad Dikić) se koriste za poremećaj hiperaktivnosti i nedostatak pažnje kod dece (ADHD) – danas su najpoznatiji lekovi Ritalin, Deksedrin, Fokulin…

Ritelin i ostali metilfenidati, prema knjizi „Deficit pažnje i hiperaktivnost dece” Nebojše Jovanovića, Tatjane Firevski-Jovanović i Sandre Jovanović iz 2009. godine, popravljaju simptome poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pažnje kod dece (mada ne leče), a to znači da je Bajlsova u prednosti nad rivalkama jer do maksimalne koncentracije dolazi oralnim putem. Međutim to nije sve.

U gimnastici ne možete da vidite visoke takmičarke, a jedan od negativnih efekata koji ima Ritalin i ostali lekovi iz ove grupe je – usporavanje rasta! Za gimnastiku to nije negativan efekat. Naprotiv. Bajlsova je visoka 142 cm.

Ni ostale vrhunske gimnastičarke nisu mnogo više od najuspešnije učesnice Olimpijskih igara u Riju, ali stiče se utisak da je ona u svom nastojanju da sačuva idealan stas za bavljenje ovim sportom bila ravnopravnija od drugih.

Ravnopravnost učesnika je premisa svakog sporta i Međunarodni olimpijski komitet, bespogovorni lider svetskog sporta, zajedno s međunarodnim sportskim federacijama mora da uredi odnose u ovoj oblasti, tako da ni jedan sportista bez obzira na razlog može da bude povlašćeniji od ostalih.

Alternativa je samo legalizovanje dopinga što bi, istina unapredilo sportske rezultate, ali u upropastilo stotine mladih ljudi koji se bave sportom.

(Živko Baljkas, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.