U trendu

Nenad Lalović: Rvanje je doživelo ekspanziju promenom pravila

Predsednik Međunarodne rvačke federacije Nenad Lalović izjavio je danas je ovaj sport doživeo ekspanziju u poslednje dve godine, od kada su promenjena pravila i da sada ima dvostruko više članova nego ranije, tako je i značajno povećana gledanost.

„Imamo 180 država članica, a imali bismo i više kada bi se učanili i oni koji se bave tradicionalnim rvanjem. Ova federacije je privukla sve vrste rvanja i za kratko vreme udvostručila broj članova, a kao posledicu toga ja samo dobio poziv za članstvo u MOK-u.“, rekao je Lalović u intervjuu agenciji Beta.

Na sastanku Medjunarodnog olimpijskog komiteta koji će se održati u avgustu u Kuala Lumpuru očekuje se da će Lalović biti izabran u MOK i tako posle Bore Stankovića postati drugi čovek iz Srbije u toj organizaciji.

„Medjunarodna rvačka federacija ima 180 država članica, a na Olimpijskim igrama učestvovaće 354 i to ne znači da su sve zemlje zastupljene. Na prošlim OI 29 država je uzelo medalje. Mislim da nema drugog sporta u kojem se to može dogoditi. Tačno je da ima puno kategorija, ali samo jedan sportista učestvuje i niko ne može da ide kući sa dve medalje“, rekao je Lalović.

On je dodao da nije dobro što postoje sportovi u kojem pojedini takmičari mogu da uzmu devet medalja, jer u takvim situacijama sport umire u malim zemljama koje nemaju rezultat.

„Rvanje je sport i bogatih i siromašnih. Azerbejdžan je veoma bogat, SAD su jako bogate, Kuba je siromašna, Iran je bogata država, a možda siromašan narod, ali je sa Rusijom najveća rvačka sila… U nekim bivšim sovjetskim republikama, koje su veoma bogate, rvanje je sport „broj jedan“, rekao je Lalović.

Prema njegovim rečima, popularnost rvanja je padala do pre dve godine, a „sada dramatično raste“, jer je sport postao interesantan posle promene pravila.

„Sport je bio umrtvljen. Znamo šta se i u odbojci dogodilo sa jednom promenom pravila… I mi smo morali da ograničimo vreme, morali smo da znamo kada je finale, kada je dodela medalja, kada imamo signal za prenos. O tome se nije vodilo računa i nismo imali gledaoce. Drugi problem je bio nerazumevanje pravila. Dobar je sport onaj kada dovedete ujutru u halu nekoga koji neki sport nikada nije gledao, a kada ode kući zna sva pravila. Imali smo isuviše komplikovan sport, koji je bio rezervisan za specijaliste koji se u to razumeju“, rekao je Lalović.

Predsednik Međunarodne rvačke federacije istakao je da je 2013. godine bila procena da je prosečna starost gledaoca rvanja oko 50 godina, sada je pala ispod 40, a da je ideja da prosečna starost gledaoca bude između 20 i 30.

„Cilj je i nova prezentacija. Imamo sportove koji nisu mnogo interesantni, ali spoljnim efektima, prezentacijom, imaju veliku gledanost. Mi možemo da imamo i jedno i drugo. U ovom trenutku sport nije dovoljno prezentovan, jer pre svega ne postoji dovoljna pažnja prema našim super-zvezdama“, rekao je Lalović.

Na pitanje, šta bi bio uspeh Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Las Vegasu, on je odgovorio:“ Osvajanje jedne ili dve medalje bi bio uspeh, jer se Srbija takmiči samo u jednoj disciplini“.

„Mi učestvujemo samo u disciplini grčko-rimskim stilom, znači u jednoj trećini takmičenja i zato bi jedna ili dve medalje bio veliki uspeh. Nemamo takmičare drugoj disciplini i nemamo takmičarke“, rekao je Lalović i dodao da je rvanje za žene od 2004. godine u programu olimpijskih igara i da su mnoge države prepoznale taj sport kao mogućnost da osvoje medalje, kada nije bila jaka konkurencija.

Prema njegovim rečima, u Srbiji još ne postoje ženski rvački klubovi, ali se nada da će ih uskoro biti.

„Uspeh rvača Srbije je plod rada Rvačkog saveza. U rvanju se teško postiže rezultat, potrebno je minimum sedam godina rada. U narednih godinu dana naši rvači boriće se za plasman na Olimpijske igre 2016. Imperativ nije medalja, već kvalifikacije za OI“, rekao je Lalović.

Predsednik Međunarodne rvačke federacije objasnio je da je  „ogroman uspeh“ kada Srbija osvoji medalju na nekom velikom takmičenju, naročito kada se uporedi njen budžet sa budžetima drugih federacija.

„Rvanje je donelo mnogo medalja bivšoj Jugoslaviji. Ne treba da se zaboravi da je i dalje medju najtrofejnijim sportovima na ovim prostorima“, zaključio je Lalović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar