U trendu

Novak Đoković večeras protiv Vavrinke za 13. gren slem

Najbolji teniser sveta Novak Đoković večeras u Njujorku igraće protiv Švajcarca Stanislasa Vavrinke za treću titulu na US openu i ukupno 13. gren slem trofej u karijeri.

Posle „neobičnog“ meča u polufinalu protiv Gaela Monfisa, srpskog asa očekuje, može se reći najteži mogući protivnik, s obzirom na to da mu je rival veliki dužnik, koji ga je savladao prošle godine u finalu Rolan Garosa i za 12 meseci odložio kompletiranje gren slem titula.

Uprkos tome što je statistika apsolutno na Đokovićevoj strani, međusobni skor je 19 – 4, Vavrinka je itekako znao da se „nosi“ sa njim, posebno na tvrdoj podlozi, kao što je to bio slučaj pre dve godine u Melburnu kada je eliminisao svetskog broja jedan u četvrtfinalu, ili godinu dana ranije, takođe u Australiji, kada je srpski as slavio 12:10 u petom setu.

Iste godine sreli su se u polufinalu US opena i Đoković je takođe slavio posle pet setova i preokreta.

U Njujorku su igrali još jednom, 2012. kada je u osmini finala, pri Novakovom vođstvu 2:0 u setovima Vavrinka predao meč.

Zanimljivo, u 2016. godini nijednom se nisu sastali, a nakon „bolnog poraza“ u finalu Rolan Garosa sreli su se dva puta, u Sinsiniatiju i na Mastersu u Parizu i Đoković je dobio oba meča.

„Finale je uvek posebno, a Vavrinka je popkazao da je najbolji u velikim mečevima. Kako je turnir odmicao dizao je formu, igrao sve bolje i očekujem veliku borbu. Dugo nismo igrali, ali znam šta me čeka i verujem da od mene zavisi“, izjavio je Đoković.

Đoković je, bez dileme favorit, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da će večeras odigrati sedmo finale u Njujorku, a ukupno 21. gren slem finale u karijeri.

S druge strane, Vavrinka prvi put igra za titulu na US openu, a u karijeri je odigrao „samo“ dva gren slem finala i oba dobio – već spomenuto protiv Đokovića u Parizu i godinu dana ranije u Melburnu protov povređenog Rafaela Nadala.

Naravno, mnogo toga zavisiće i od povreda ramena koju Đoković „vuče“ još od Rija i muči ga sve vreme tokom US opena.

Finale u Njujorku počinje u 22 sata po srednjeevropskom vremenu, a prethodno će u finalu juniorskog turnira igrati mladi Miomir Kecmanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar