U trendu

Novak: Kako da pričam o novcu dok se u Srbiji živi teško?

Pošto je postavo prvi teniser sa zarađenih 100 miliona dolara, Novak Đoković izjavio je da mu ne prija kada se mnogo govori o novcu jer je to pogrešna poruka.

Na pitanje šta mu znači spomenuti podatak, Đoković je odgovorio: “Ništa. Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju i svoj život kroz pare – one su za mene sredstvo za obezbeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga“.

Novak je potom obrazložio zašto misli da od toga ne treba praviti veliku stvar, prenose mediji.

“Ne obraćam pažnju i ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Mediji me stavljaju u neprijatnu situaciju da govorim o iznosu koji sam zaradio tokom karijere, a profesionalni sport ne treba da se igra zbog para. To je pod broj jedan, a današnje društvo upravo to potencira – uspeh se prikazuje korz novac i moć, a to ne treba da bude merilo. Potpuno sam protiv toga jer imam drugačije vrednosti“, rekao je Đoković i dodao: „Novac dolazi kao posledica, pozitivna naravno, predanosti, ljubavi, strasti prema sportu i uspeha na kraju krajeva. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosečna plata u Srbiji je 200-300 evra? Na šta bi to ličilo? To je sve što mogu da kažem. Nije da se sada pretvaram i da pokušavam da budem lažno skorman, žalosno je stanje u današnjem svetu što je sport postao toliko napet, postao je sredstvo za pravljenje neprijatnih i agresivnih rivalstava“.

Đoković je naglasio da novac ne može da bude zdrav motiv za razvoj uspešnog sportiste.

“Sport je izgubio svoju početnu draž, sada je to biznis i mašina za pravljenje para, što je žalosno, mada ima i mnogo suprotnih primera. Takve pozitivne poruke i priče treba da budu primer mladim generacijama jer para ne može da izazove pravu motivaciju u odrastanju mladog sportiste. Jednostavno ne može, ona će stvoriti samo više pritiska i očekivanja i kod roditelja i kod sportiste samog, ako se igra zbog para i slave. Ako igraš zato što stvarno voliš sport i krećeš iz te emocije koja je osnova svega, onda je sve drugačije i ostalo će doći, život će sve to srediti“.

Đoković prvi u istoriji zaradio 100 miliona dolara

Najbolji teniser sveta Novak Đoković današnjom pobedom protiv Španca Roberta Bautiste Aguta u osmini finala Rolan Garosa ušao je u istoriju kao prvi igrac koji je „probio“ cifru od 100 miliona dolara, kada su u pitanju zarade na turnirima.

Đoković je uoci turnira imao zarađenih 99.673.404 dolara, a plasmanom u 28. uzastopno četvrtfinale na gren slem turnirima inkasirao je dodatnih 328.251.

Dakle, do sada je zaradio 100.001.655 dolara i nalazi se ispred Rodžera Federera, koji je zaradio 98.011.727 dolara. Na trećem mestu je Rafael Nadal 78.007.139 dolara.

Đoković do kraja turnira u Parizu ima priliku da dodatno uveća svoj saldo, pošto šampionu pripada 2,2 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.