U trendu

Obeleženo 15 godina od olimpijskog zlata odbojkaša

Osvajači olimpijskog zlata iz Sidneja, odbojkaški reprezentativci, obeležili su danas 15 godina od tog velikog uspeha i novim generacijama poželeli da ponove i dožive to isto.

U galeriji Radio-televizije Srbije danas je otvorena izložba „Prvo odbojkaško zlato“ i izloženi su posteri odbojkaša, koji su u Sidneju osvojili zlatnu medalju.

Na svečanosti su se okupili svi reprezentativci, osim Igora Vušurovića, kao i ceo stručni štab predvođen tadašnjim selektorom Zoranom Gajićem.

„Kao da se ovo nekom drugom dogodilo, a ne meni… Tek kad prođu godine i kad vidite da ljudi to ne zaboravljaju, onda tek postanete svesni šta ste uradili. Tek sad je jasno koliko je to veliko“, rekao je Gajić agenciji Beta.

Reprezentacija tadašnje Jugoslavije je takmičenje na olimpijskom turniru 2000. godine, iako je igrala dobro, počela sa dva poraza, od Rusije i Italije.

„Turnir nije počeo rezultatski sjajno, ali nisu to bile loše igre naše ekipe. Na drugoj strani su bile druga i treća ekipa na tom turniru. Sistem takmičenja je takav da to nisu bile previše bitne utakmice. Mi smo vrlo racionalno prošli taj turnir i evo slavimo sve to“, naveo je Gajić.

Nakon dva početna poraza Jugoslavija je ređala samo pobede. Redom su „padale“ reprezentacije SAD, Argentine i Južne Koreje. U četvrfinalu su izabranici Zorana Gajića bili bolji od Holandije, u polufinalu su se revanširali Italiji, a u finalu selekciji Rusije.

Polufinale i finale Jugoslavija je dobila maksimalnim rezultatom – 3:0.

Na pitanje čega se prvo seti kad pomisli na Sidnej, Gajić je naveo:

„Sećam se godina i godina rada i odricanja, treninga po šest-sedam sati dnevno i tih momaka koji su to sve izdržali. To je zaista prva asocijacija“.

Na pitanje da li sadašnja generacija odbojkaša može da ponovi taj uspeh, Gajić je kratko rekao: „Može ako hoće. Ova ekipa spada u svetski vrh“.

On je na kraju istakao i da se nada da će Nikola Grbić krenuti njegovim stopama, odnosno da će i on osvojiti zlato na Olimpijskim igrama.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić rekao je da je zlatna generacija iz Sidneja promenila odbojku u Srbiji.

„Mi smo uvek skromni, ali tada nismo bili. Rekli smo pred polazak u Sidnej da idemo na zlato. Ta generacija je promenila naš sport. Nadam se da će novo olimpijsko zlato stići u Srbiju. Nadam se da ćemo u skorije vreme imati novu proslavu“, rekao je Boričić.

Tadašnji reprezentativci su predali danas dresove kadetskim reprezentativcima Srbije, koji su rođeni te 2000. godine, a potom su oni od Odbojkaškog saveza Srbije dobili specijalne plakete.

„Nadam se da će ovo biti podstrek novim generacijama da ponove naš uspeh… Ako je moguće i više puta“, rekao je korektor Vladimir Batez.

Pored kadetskih reprezentativaca otvaranju izložbe prisustvovali su i seniori, koje uskoro očekuje Evropsko prvenstvo.

Izložba „Prvo odbojkaško zlato“ biće otvorene u galeriji RTS-a do 3. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.