U trendu

Odbojkaši Srbije pobedom počeli takmičenje na Evropskom prvenstvu

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj i Italiji, pošto je danas u prvom kolu Grupe D u Busto Arsiciju pobedila Slovačku sa 3:2, u setovima (25:22, 22:25, 30:28, 24:26, 15:9).

Srbija je do trijumfa došla posle velike borbe i 180 minuta igre.

Najistaknutiji u selekciji Srbije bio je Aleksandar Atanasjević sa 28 poena, dok je Slovake predvodio Peter Mihailovič sa 25.

Tokom većeg dela prvog seta viđena je „rezultatska klackalica“. Srbija je rek u drugom delu tog perioda napravila seriju od 4:0, te došla do prednosti od 19:16, koju Slovaci nisu uspeli da sustignu, pa su izabranici Nikole Grbića poveli sa 1:0 u setovima.

Slovačka je na početku drugog seta iskoristila veliki broj grešaka selekcije Srbije, pa je na prvi tehnički tajm-aut otišla sa tri poena prednosti. Srbija je tek sredinom drugog seta uspela da stigne do izjendačenja (18:18), međutim, nakon nove serije grešaka srpskih odbojkaša, Slovaci su ponovo stekli prednost, koju su sačuvali do kraja tog perioda i došli do izjednačenja u setovima.

Treći set doneo je mnogo uzbuđenja. Izabranici Nikole Grbića su gubili sa 12:17, ali su ipak uspeli da dođu do izjednačenja. U nastavku trećeg seta ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi prvo Srbija propustila dve set lopte, a Slovaci tri. 

Pri rezultatu 28:27 za Slovačku poen je u prvi mah nakon smeča Aleksandra Atanasijevića dodeljen Slovačkoj, jer je lopta završila u autu, ali je selektor Srbije Nikola Grbić zatražio video „čelendž“, koji je promenio prvobitnu sudijsku odluku, pa je dosuđen blok-aut.

U narednom poenu, sudije su svirale „pecanje“ reprezentativaca Slovačke, pa je Srbija došla do treće set lopte, koju su blokom materijalizovali Atanasijević i Srećko Lisinac.

Srbija je dobro počela četvrti set, stekla četiri poena prednosti (16:12), međutim, došlo je do novog „pada“ u igri, pa su Slovaci napravili seriju od 9:2 i došli do preokreta. Grbić je u tim trenucima izmenama pokušao da popravi igru, ali u tome nije uspeo, pa je Slovačka izborila peti seti.

U taj-brejku nije bilo mnogo uzbuđenja, pošto su srpski odbojkaši odmah na početku stekli četiri poena prednosti, koju su sačuvali do kraja, te su došli do prvog trijumfa na šampionatu Evrope.

Pored Srbije i Slovačke, u Grupi D se nalaze još Finska i Rusija, koji će svoj meč igrati večeras nešto posle 20.45.

Srbija će se u sutra u drugom kolu od 15.00 sastati sa Finskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.