U trendu

Olimpijski plamen predat organizatorima Igara u Rio de Žaneiru

Olimpijski plamen predat je danas u Atini organizatorima Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, 100 dana pre početka ceremonije otvaranja najvećeg sportskog takmičenja.

Obučena kao sveštenica iz drevne Grčke, glumica Katerina Lehou predvodila je kratku ceremoniju na tadionu Panatenaiki, gde su 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre.

Plamen je predat predsedniku Olimpijskog komiteta Grčke Spirosu Kapralosu, koji ga je uručio šefu Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Karlosu Nuzmanu.
 
Nuzman je rekao da će se tokom Igara, od 5. do 21. avgusta, Brazilci okupiti u slavlju.

„Naša misija, dragi prijatelji, veća je od samog Brazila. Mi predstavljamo sve ljude Južne Amerike“, rekao je Nuzman pred nekoliko hiljada ljudi.

Olimpijska baklja je upaljena pre šest dana, a juče je odneta u izbeglički kamp u Atini. Posle današnje ceremonije, baklja će biti odneta u Švajcarsku, u zgradu Ujedinjenih nacija u Ženevi, a zatim i u Olimpijski muzej u Lozani.

Baklja će stići u Brazil narednog utorka, u glavni grad Braziliju. Organizatori su saopštili da će baklja preći 20.000 kilometara drumom i 16.000 kilometara vazduhom kako bi obišla stotine gradova, a nosiće je 12.000 ljudi.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru održaće se 5. avgusta na stadionu Marakana.

„Olimpijsko iskustvo ćemo preneti u svaki deo naše zemlje, u svaku državu, svaki grad. Kada stignete u Rio, dočekaće vas mnogo muzike, poezije i uzbudjenja“, rekao je Nuzman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.