U trendu

Pistorijus tražio kauciju, pokušaće da ospori presudu pred Ustavnim sudom

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus pokušaće pred Ustavnim sudom da ospori odluku Apelacionog suda koji je preinačio raniju presudu i osudio ga za ubistvo Rive Stenkamp, saopštili su danas advokati.

Pistorijusov advokat Beri Ru rekao je i da je tražio kauciju za svog klijenta i da bi stroži uslovi, uključujući elektronski nadzor, bili prikladni.

On nije naveo na osnovu čega bi se žalio Ustavnom sudu na presudu za ubistvo.

Pistorijus je prošlog septembra osudjen za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkamp i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, a Apelacioni sud Južne Afrike je 3. decembra preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.

Tužilac Geri Nil rekao je da postoji rizik od bekstva, imajući u vidu težinu zločina i moguću kaznu koja je pred Pistorijusom i naveo da bi uslovi za kauciju trebalo da budu izuzetno teški.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru. Prema trenutnim uslovima kućnog pritvora, Pistorujusu je dozvoljena odredjena sloboda kretanja van kuće.

Datum izricanja kazne za Pistorijusa još nije odredjen, a prema zakonu Južne Afrike, minimalna kazna je 15 godina.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine ubio Rivu Stenkamp, vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar