U trendu

Porodica Žila Bjankija tuži Formulu 1

Porodica preminulog vozača Formule jedan Žila Bjankija pokrenuće pravni postupak zbog njegove smrti, preneli su danas britanski mediji.

Bjanki (25) pretrpeo je smrtonosne povrede glave, kada je njegov automobil udario u dizalicu u trci za Veliku nagradu Japana u oktobru 2014. godine.

Advokati porodice Bjanki će tužiti vladajuće telo Formule jedan, tim Marusiju za koji je vozio, kao i grupu kompanija koje kontrolišu medijska prava F1.

Porodica veruje da su pojedine akcije tuženih doprinele nesreći.

Kako se navodi u saopštenju, greške su napravljene u „planiranju, vremenu, organizaciji i sprovodjenju“ trke, koja je, kako tvrde, održana u opasnim uslovima tokom sezone tajfuna u Japanu.

„Smrt Žila Bjankija je mogla da se izbegne“, rekao je jedan od advokata porodice Džulijan Čembrlejn britanskim medijima.

Otac francuskog vozača Filip Bjanki kazao je da porodica želi pravdu i da se utvrdi istina o odlukama koje su doveli do smrti njegovog sina.

„Kao porodica imamo toliko pitanja na koja nismo dobili odgovore i uvereni smo da je nesreća mogla da se izbegne da nije napravljeno mnogo grešaka“, kazao je Filip Bjanki.

Žil Bjanki je umro 17. jula prošle godine, devet meseci posle sudara u Suzuki.

On je bio prvi vozač Formule jedan koji je umro od povreda zadobijenih u trci posle više od dve decenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.