U trendu

Prekinuta mučna Skupština Partizana

Umesto da izabere pola godine čekanog novog predsednika, Skupština Partizanovog fudbalskog kluba je produbila krizu skandaloznom sednicom koja je posle 70 minuta i prekinuta.

Najveći deo vremena dve strane nisu mogle da se usaglase ni oko toga koliko je delegata glasalo za izbor Radnog predsedništva, a do razlaza je došlo zbog neslaganja po pitanju validnosti ovlašćenja za glasanje koja su dali odsutni članovi najvišeg klupskog foruma.

U Sportskom centru „Partizan-Teleoptik” u Zemunu viđene su mučne scene svađe, vređanja i provokacija, koje su kulminirale agresivnim ispadom proslavljenog bivšeg asa Sava Miloševića, kojeg su morali da drže kada se nameračio na generalnog sekretara JSD Partizan Miloša Obućinu. Među onima koji su dizali tenzije bio je i bivši predsednik Dragan Đurić čije je udaljavanje zbog psovanja tražio generalni direktor kluba Miloš Vazura. U raspravama nisu učestvovali predstavnici navijača u Skupštini.

Kandidati za predsednika trebalo je da budu Ivan Ćurković, rukovodilac Radne grupe koja privremeno vodi klub i Nenad Bjeković kao predstavnik opozicije, koja je u svom taboru imala 29 članova Skupštine među 58 verifikovanih u kvorumu.

Po proceduri, nova vanredna Skupština održaće se najkasnije za četiri meseca. Nadzorni odbor ima rok od mesec dana da je zakaže, za datum koji mora da bude u potonjih 90 dana.

Do sukoba je došlo već na ulazu u Sportski centar, na kojem su članovi Skupštine i legitimisani, a dvojici dosadašnjih Ostoji Mijailoviću i Dragoljubu Vukadinoviću onemogućen pristup. Ovoj dvojici, iz redova opozicije, članstvo je ukinuto zbog angažmana u drugim klubovima.

Skupština je počela sa zakašnjenjem od desetak minuta, ali pre nego što su svi iz Bjekovićevog tabora bili u sali. Do tada je već bio iznet na glasanje predlog za izbor Radnog predsedništva, pa su oni koji su naknadno ušli podigli glas i tako započeli ružna dešavanja, pred velikim brojem novinara i kamerama klupske televizije na Internetu koja je prenosila događaj.

Do glasanja za Radno predsedništvo je došlo ponovo, ali su problemi nastali oko utvrđivanja rezultata. Pošto nije bilo poverenja u one koji su brojali podignute ruke, generalni direktor Vazura je pristupio prozivanju. Međutim, ni uz zajednički uvid u „birački spisak” nije postignut zaključak oko broja za i protiv.

Posle mnogo prekidanja i upadanja u reč, prvobitno određeno Radno predsedništvo na čelu sa Miroslavom Ćurguzom je ipak počelo sa radom, ali su kamen spoticanja bila punomoćja koja su kolegama dala četvorica odsutnih članova Skupštine Milutin Šoškić, Tomislav Karadžić, Vlade Divac i Dragan Bjelogrlić.

Pravo da se računaju njihovi glasovi, koji bi išli Ćurkoviću, opozicija je osporila pozivajući se na Statut Fudbalskog saveza Srbije i preporuku Ministarstva omladine i sporta. Predsednik Nadzornog odbora Vladimir Vuletić, koji je pre svih bio na meti opozicije (dva puta je uzvraćao provokacijama „Znam da vam je teško”) odbacio je primedbe pozivajući se na Zakon o sportu kao najviši pravni akt po tom pitanju.

Predstavnici vodeće garniture su podsetili da su ovlašćenja priznavana na prošloj Skupštini, kada je predsednik Verifikacione komisije bio Dragan Velanac, koji je ovoga puta bio protiv istih.

Kao mirotvorac se javio nekadašnji klupski funkcioner Gordan Petrić koji je za govornicom, pre nego što je napustio skup, rekao:

– Čestitam na osvajanju Kupa i rezultatima u Evropi. Ali, šta je vama ljudi. Ovde su najbučniji neki koje vidim prvi put. Ovde su ljudi koji su zajedno radili 30 godina, pomozite Partizanu ako možete.

Ubrzo potom je Milorad Vučelić, član Radne grupe i predsednik JSD Partizan, pozvao da se Skupština prekine i u narednom periodu utvrdi da li bi trebalo uvažavati punomoćja odsutnih delegata. Uz novu buku, to se ipak i dogodilo.

Za izbor predsednika potrebna je prosta većina, a u momentu kada je prekinuta od 58 verifikovanih delagata (uključujući četiri ovlašćenja) u sali nisu bila dvojica – jedan od 29 iz opozicije i Petrić koji je bio uzdržan prilikom glasanja.

Bjeković: Prekid kao kompromis

Nenad Bjeković je posle prekida Skupštine rekao:

– Videli smo da ovo neće dobro da se završi i postigli kompromis da se prekine Skupština. Partizan je na prvom mestu. Videćemo šta će biti dalje.Milošević: gore nego u seoskom klubu

Savo Milošević je na pitanje o „bliskom susretu” sa Milošem Obućinom odgovorio:

– To je bilo oko pravnih stvari.

O Skupštini je izjavio:

– Ovo je pravno divljaštvo. Ovo se ne dešava ni u nekom seoskom klubu, mi smo i niže od toga.

(Goran Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.