U trendu

Preminuo Ranko Žeravica

Legendarni jugoslovenski košarkaški trener Ranko Žeravica preminuo je u 85. godini života.

Žeravica je 2009. godine imao operaciju srca posle infarkta, ugrađena su mu tri bajpasa, a u februaru ove godine mu je posle novog srčanog udara ugrađen stent.

Žeravica – sinonim za srpsku i jugoslovensku košarku

Legendarni jugoslovenski košarkaški trener Ranko Žeravica rođen je 17. novembra 1929. u Novom Miloševu.

Trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka, u vreme kada je završavao igračku karijeru u beogradskom Radničkom i sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih kategorija.

Ostaće upamćen kao stručnjak koji je početkom sedamdesetih uneo mnoge novine i savremene metode u jugoslovensku košarku, koje su bile kombinacije sovjetske i američke škole.

Od 1960. do 1965. bio je pomoćnik čuvenom selektoru Aleksandru Nikoliću, a prvi trener reprezentacije postao je 1965. godine. Od tada je sa selekcijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na velikim takmičenjima: zlato (SP 1970, OI 1980), srebro (SP 1967, OI 1968, EP 1969, EP 1971), bronza (SP 1982). Pored toga, ima i odlicja sa Univerzitetskih, Mediteranskih i Balkanskih igara. Sa uspehom je vodio i reprezentaciju Argentine.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je početkom 70-ih selektirao tim Partizana predvođen Kićanovićem i Dalipagićem, koji je presudno uticao na kasnije uspehe crno-belih.

Pored Partizana, trenirao je i Crvenu zvezdu, u kojoj je rekorder sa 167 pobeda na 272 utakmice, zatim Pulu, Barselonu, Saragosu, Filodoro iz Napulja, Oniks iz Kazerte.

Od klupskih trofeja osvojio je evropski Kup Koraća (Partizan 1978) i dve nacionalne titule prvaka (Obras – Argentina 1976) i Partizan (1996).

Član je FIBA Kuće slavnih od 2007. godine.

Zvezda: Crni flor i minut ćutanja za Žeravicu

Košarkaški klub Crvena zvezda uputio je zahtev Evroligi i Himkiju da sutrašnji meč dva tima u Moskvi počne minutom ćutanja u čast preminulog Ranka Žeravice, saopštili su crveno-beli.

Izrabranici trenera Dejana Radonjića u Rusiji nosiće crni flor na dresovima.

Iz Zvezde su poručili da će naredni mečevi u ABA ligi početi minutom ćutanja.

Zemlje bivše SFRJ odaju počast Žeravici

Hrvatski, slovenački i bosansko-hercegovački mediji sa žaljenjem su preneli vest o smrti slavnog košarkaškog trenera Ranka Žeravice, nazivajući ga legendom jugoslovenske košarke.

„Žeravica je ostaviio neizbrisivi trag u radu sa jugoslovenskom reprezentacijom tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka“, ističe hrvatska agencija Hina.

Kako se navodi „Žeravica je mnogo doprineo razvoju košarke kako u Jugoslaviji, tako i u Evropi“.

„Prelomni trenutak za razvoj košarke u Jugoslaviji, kao i u Žeravičinoj trenerskoj karijeri, bilo je osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Jugoslaviji, nakon čega dolazi do ogromne ekspanzije košarke u celoj Jugoslaviji“, ističe Hina.

Slovenački košarkaški sajt „kosarka.si“ žali zbog odlaska Žeravice „koji je imao izuzetna dostignuća“, dok BiH agencija Fena takođe prenosi vest o smrti Žeravice.

Mediji podsećaju na impozantnu karijeru Žeravice koji je posle osvajanja zlata na SP u Ljubljani 1970. vodio reprezentaciju Jugoslavije do zlata na Olimpijskim igrama (1980), do srebra na Igrama 1968, Mundobasketu 1967 i Eurobasketima 1969. i 1971, kao do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar