U trendu

Putin traži formiranje nezavisne komisije protiv dopinga

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas na stvaranje nezavisne komisije koju bi činili i stručnjaci iz inostranstva, a čiji bi cilj bio da se rešavaju problemi sa antidoping sistemom u ruskom sportu.

„Mislim da ima smisla da se Olimpijskom komitetu Rusije (OKR) predloži uspostavljanje, nagalgašavam, nezavisne javne komisije, koju bi, osim ruskih specijalista, činili i inostrani stručnjaci za medicinu i pravo, kao i javne i sportske ličnosti“, preneo je RT Putinove reči.

Predsednik Rusije je na sastanku sa vladinim i sportskim funkcionerima u Moskvi rekao je da bi glavni zadatak novoformirane komisije bila „stroga kontrola efikasne primene nacionalnog plana borbe protiv dopinga“.

„U sportu nema mesta za doping, niti će ga ikad biti“, rekao je predsednik Rusije, i naložio je OKR-u da blisko saradjuje sa Medjunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i Svetskom antidoping agencijom (WADA).

On je za predsednika komisije predložio nekadašnjeg potpredsednika MOK-a Vitalija Smirnova da predvodi nezavisnu komisiju, što je Smirnov i prihvatio.

Ruskim atletičarima zabranjeno je da se takmiče na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu posle najvećeg doping skandala u istoriji Rusije.

U svetu sporta su se pojavili pozivi i da se suspenduju svi ruski sportisti, nakon što je komisija WADA navela da je ruski državni sistem pomagao sportistima u dopingu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.