U trendu

Po cemu ćemo pamtiti Rio: Felps, Bolt, Nejmar i Srbija

Letnje olimpijske igre u Riju, 31. po redu završene su rano jutros, a pamtićemo ih po neverovatnim dostignućima Majkla Felpsa, Juseina Bolta, prvom zlatu za brazilske fudbalere u istoriji, ali i po sjajnom rezultatu srpskih sportista i rekordnih osam medalja.

 

Felps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u plivanje i sa ukupno 28 medalja postao najtrofejniji olimpijac ikad, Bolt je „vezao“ treći het-trik i ostaće upamćen kao najbrži i nikad poraženi sprinter, dok je Brazil, kao petostruki prvak sveta, konačno, pre svega zahvaljujući Nejmaru, osvojio prvo fudbalsko zlato.

Podeljeno je ukupno 306 kompleta medalja, u 28 sportova i 41 disciplini, sportisti iz 87 zemalja bili su na postolju, zlato je otišlo u 59. među kojima je i Srbija.

Prvi put u istoriji zlato su osvojili sportisti iz Vijetnama, Singapura, Bahreina, Portorika, Tadžikistana, Jordana, Fidžija i Kosova, ujedno, poslednje tri selekcije i prve medalje uopšte.

Devizu „Važno je ucestvovati“ najbolje znaju olimpijci iz 120 zemalja, koji se vraćaju kući bez ijedne medalje. Među njima su između ostalih Crna Gora, Bosna i Hercegocina, Makedonija.

Naravno, u Srbiji će se najviše pamtiti srpski uspesi, rekordnih osam medalja i jedan „bolan“ i neočikav poraz – ispadanje najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića u prvom kolu od Argentinca Huana Martina Del Potra.

Posle veoma lošeg prvog dela Igara, gde su uz Đokovića podbacili strelci, od kojih smo navikli na medalje, veslači, plivač Velimir Stjepanović, u drugom delu srpski sportisti su „eksplodirali“.

Lavinu je pokrenuo rvač Davor Štefanek osvajanjem zlatne medalje, a potom su usledile srebrna medalja Tijane Bogdanović u tekvondou, bronza Ivane Španović u skoku u dalj, srebro kajakaša Marka Tomićevića i MIlenka Zorića.

Na kraju, cetiri srpska tima došla su do medalje, košarkašice do bronze, košarkaši i odbojkašice do srebra i naravno, vaterpolisti, do toliko željenog zlata i to na „najslađi“ način pobedom u finalu protiv branioca titule Hrvatske.

Srbija je u Riju osvojila više medalja nego na prethodnim Igrama u Pekingu i Londonu zajedno i u ukupnom poretku zauzela 32. mesto.

Najviše medalja osvojili su Amerikanci, 121, od čega 46 zlatnih, slede Britanci sa 67 (27 zlatnih), Kinezi 70 (26 zlatnih), Rusi 56 (19 zlatnih).

Naredne Olimpijske igra biće održane u Tokiju, od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.