U trendu

Ronaldo i Morinjo optuženi za utaju poreza

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo i trener Mančester junajteda Žoze Morinjo utajili su milione dolara poreza na zarade prebacivanjem novca u inostranstvo, navodi se u dokumentima koji su procurili u javnost, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Kako se navodi, Ronaldo i Morinjo su navodno prebacivali velike sume novca na Devičanska ostrva.

Navodi su zasnovani na dva terabajta informacija koje uključuju i originalne ugovore.

Ronaldo i Morinjo negirali su navode.

„Kristijano Ronaldo i Žoze Morinjo su u potpunosti u skladu sa poreskim obavezama španskih i britanskih vlasti. Svaka insinuacija ili optužba o poreskim prekršajima biće prijavljena pravosudnim organima i procesuirana“, navodi se u saopštenju agencije koja predstavlja Ronalda i Morinja.

Navode je objavio medjunarodni konzorcijum novinara koji je dobio 18 miliona dokumenata. Takodje, u dokumentima se pominje i nekolicina vrhunskih fudbalera.

Konzorcijum Evropske istraživačke saradnje (EIC) uključuje nemački list Špigl, španski El Mundo, holandski NRC, britanski Sandej Tajms i druge.

Taj konzorcijum saopštio je da u narednih nekoliko nedelja namerava da objavi seriju članaka.

EIC je naveo da je Ronaldo na Devičanska ostrva 2014. godine prebacio 63,5 miliona evra, a da je Morinjo izmedju 2010. i 2013. godine, dok je radio u Realu, prebacio 12 miliona evra na račun švajcarske banke, čiji je vlasnik jedna kompanija sa Devičanskih ostrva.

Real Madrid nije želeo da odgovori na pitanja o navodima za svog najboljeg fudbalera, dok je Mančester junajted saopštio da su ti navodi vezani za dogadjaje pre Morinjovog dolaska u klub, pa zbog toga neće komentarisati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar