U trendu

Ronaldo protiv Bejla za finale

Polufinalnu utakmicu između Portugalije i Velsa obeležiće i duel dva klupska saigrača Kristijana Ronalda i Gereta Bejla. Oni su nedavno osvojili Ligu šampiona sa Realom, a danas će jedan od njih dvojice biti eliminisan iz borbe za titulu prvaka Evrope.

Pored toga što su saigrači u španskom klubu Bejl i Ronaldo su rekorderi kada su u pitanju najskuplji transferi svih vremena. Naime, „kraljevski” klub je Velšanina platio sto miliona evra, a Portugalca 94. Sa druge strane kada su zarade u pitanju tu je uspešniji Ronaldo.  On je najplaćeniji fudbaler na svetu pošto je od plata i sponzorskih ugovora („Najki”, „Herbalajf”, „Tag Hauer”, „Klir”, „Pestana”, „KR 7”…) prošle godine zaradio 82 miliona dolara (oko 72,08 miliona evra). Bejl je peti na ovoj listi jer je od Reala i reklamirajući „Adidas”, „BT sport”, „Soni ekspiriju” iskasirao 29,89 miliona evra.

Bejl (26) je seniorsku karijeru započeo u Sautemptonu za koji je debitovao kada je imao samo 16 godina i 275 dana. Nakon samo jedne sezone prešao je u Totenhem gde se afirmisao kao igrač. Za „pevce” je tokom šest sezona odigrao 203 meča na kojima je postigao 55 pogodaka. Sa Totenhemom je dogurao do finala Liga kupa u kom je njegov klub poražen od Junajteda za koji je igrao Ronaldo.

Ronaldo (31) je za Sporting debitovao sa 17 godina i 244 dana na meču protiv Moreirense i odmah na debiju je postigao dva gola. Na prijateljskoj utakmici koju je portugalski klub odigrao protiv Mančester junajteda oduševio je igrače „crvenih đavola” koji su ubedili menadžera Aleksa Fergusona da ga dovede. U Englesku je otišao posle samo jedne sezone koju je odigrao za seniorski sastav Sportinga, a tokom šest sezona provedenih na Ostrvu postao je jedan od najboljih igrača današnjice. Na 292 utakmice postigao je 118 pogodaka i osvojio devet trofeja. Između ostalog i tri Premijer lige i jednu Ligu šampiona.

Jedan protiv drugog su igrali pet puta. Dosta uspešniji je Ronaldo sa četiri trijumfa, dok je jedan duel završen bez pobednika. Njih dvojica su saigrači poslednje tri godine tokom kojih su osvojili pet trofeja, od toga dve Lige šampiona. Zajedno sa Karimom Benzemom čine jedan od najboljih napadačkih trija na svetu, a uspešniji od njih su bili samo Mesi, Suarez i Nejmar.

Za razliku od klupske karijere njih dvojica nisu imali previše uspeha kada je reprezentacija u pitanju. Portugalac je za nacionalni tim debitovao 2003. godine i do sada je na 131 meču postigao 60 golova po čemu je rekorder. Međutim, do ovog šampionata osvojio je samo jednu srebrnu medalju i to na evropskom prvenstvu 2004. koje je organizovano u njegovoj zemlji. Portugalci su tada poraženi od Grčke u finalu.

– U karijeri nema mnogo trofeja koje nisam uspeo da osvojim i kada bih odlučio da je sada završim osećao bih se privilegovanim. Ipak, voleo bih da osvojim neki trofej sa reprezentacijom. Na pravom smo putu da to i uradimo – kaže Ronaldo.

Sa druge strane Bejl je godinama bezuspešno pokušavao da se domogne nekog velikog takmičenja sa nacionalnim timom. Vels se sada na debiju na evropskim šampionatima plasirao u polufinale na kom ga jedna pobeda deli od medalje. Bejl je za reprezentaciju odigrao 60 utakmica na kojima je postigao 22 pogotka.

– Ovo je naša prilika da „zasijamo”, danas nas očekuje neverovatan dan. Već smo ušli u istoriju, ali nadamo se da možemo da napravimo još jedan korak napred. Ovo je naše vreme. Uživali smo na šampionatu i radujemo se polufinalnom meču – rekao je Bejl.

(Katarina Ivanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.