U trendu

Ruski plivači se tiho uključuju u takmičenje u Riju

Ruska plivačica Julija Jefimova ipak će nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je Svetska plivačka federacija (FINA) večeras otkrila da će se ona takmičiti na 100 metara prsno, iako je prvobitno bila suspendovana.

Aktuelna svetska šampionka nastupiće u petoj kvalifikacionoj grupi. Očekuje se da će plivati i na 200 metara prsno, a verovatno i u štafeti 4×100.

Ova 24-godišnjakinja ranije je odslužila 16 meseci zbog dopinga, a ove godine je bila pozitivna na supstancu meldonijum, koja je sada zabranjena. Svetska antidoping agencija (WADA) odložila je suspenziju dok ne završi dodatne studije o tom leku, koji je ove godine dodat na listu zabranjenih.

Jefimovoj je u početku bilo zabranjeno da učestvuje, kao i šestoro drugih ruskih plivača koji su bili pozitivni na doping ili su umešani u državni doping skandal. Njihova imena se, medjutim, sada nalaze na startnim listama, iako FINA nije ništa zvanično potvrdila.

MOK je u početku doneo odluku da ruski sportisti koji su ranije bili pozitivni neće moći da učestvuju na Igrama, čak i ako su odslužili kaznu, ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) kasnije preinačio tu odluku.

Nešto slično se desilo desilo se i u subotu, kada na početnoj startnoj listi plivačica na 100 metara leptir nije bilo Natalije Lovcove, ali je ta lista promenjena nekoliko sati pre početka kvalifikacija i na njoj se našla i ruska plivačica, koja ipak nije izborila plasman u finale.

Posle ovih revizija, očekuje se da će na Igrama u Riju nastupiti i Vladimir Morozov, Nikita Lobincev, Darija Justinova, Mihail Dovgaljuk i Anastasija Krapivina, koji su prvobitno bili suspendovani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.