U trendu

San Antonio u seriji, povratak Irvinga, Karl u istoriji

Košarkaši San Antonija ostvarili su petu uzastopnu pobedu u NBA ligi, pošto su rano jutros u gostima pobedili Milvoki sa 123:98, u utakmici u kojoj srpski internacionalac Boban Marjanović nije imao zapaženiji učinak.

Filadelfija je kod kuće pobedila Minesotu sa 109:99 i tako zabeležila tek četvrtu pobedu u sezoni. Nemanja Bjelica nije imao zapaženiji učinak u gostujućem timu.

San Antonio je meč u Milvokiju prelomio u trećoj četvrtini. Kavi Leonard je tada postigao 10 poena od svoja 24, a trijumfu je doprineo i novajlija Džonaton Simons, koji je meč završio sa 18 poena, uz šut iz igre 6/7. Marjanović je na parketu proveo samo pet minuta i za to vreme je imao učinak od dva poena i tri skoka.

Najefikasniji u Milvokiju bio je Kris Midlton sa 19 poena.

Filadelfija je došla do četvrte pobede i treće u poslednjih šest utakmica, ali je i dalje najgori tim u ligi, sa učinkom 4:33. Sikserse je do pobede predvodio Iš Smit, koji je imao „dabl-dabl“ učinak sa 21 poenom i 11 asistencija, dok je Rišon Holms završio utakmicu sa 17 poena.

Smit je u Filadelfiju došao 24. decembra iz Nju Orleansa, a taj transfer bio je prvi potez novog predsednika košarkaških operacija Siksersa, Džerija Kolandjela. Pelikans su za njega dobili nekoliko „pikova“ iz drugog kruga „drafta“.

Minesoti je ovo bio sedmi poraz u osam utakmica. Najefikasniji u timu bio je Šabaz Muhamed sa 20 poena. Bjelica je igrao 20 minuta i za to vreme je postigao pet poena, uz dva skoka i tri asistencije.

Aktuelni šampion Golden Stejt pobedio je kod kuće Šarlot sa 111:101, predvodjen Drejmondom Grinom, koji je ostvario svoj treći uzastopni „tripl-dabl“, kao tek drugi igrač kluba kome je to pošlo za rukom.

Stefen Kari i Klej Tompson postigli su po 30 poena, ali je zvezda večeri bio Grin, koji je meč završio sa 13 poena, 15 skokova i 10 asistencija i tako se priključio Tomu Goli iz sezone 1959/60. Poslednji igrač kome je to pošlo za rukom u NBA bio je Rasel Vestbruk, koji je prošle sezone imao četiri uzastopna „tripl-dabla“ za Oklahomu.

Kemba Voker i Džeremi Lamb postigli su po 22 poena za Hornetse, kojima je ovo bio četvrti uzastopni poraz.

Klivlend je kod kuće pobedio Tornotno sa 122:100, a meč je obeležio Kajri Irving sa 25 poena i osam asistencija. Ovo je plejmejkeru Kavalirsa bila šesta utakmica od povratka na teren nakon pauze zbog loma čašice levog kolena. On je pauzirao još od prve utakmice velikog finala prošle sezone, a ovom utakmicom je najavio povratak u formu.

„Cilj mi je da budem bolji u svakoj utakmici. Bilo mi je baš drago da ponovo igram“, rekao je posle meča Irving, koji se vratio u tim 20. decembra.

Lebron Džejms završio je utakmicu sa 20 poena i sedam asistencija, a Irving se posle meča na terenu zagrlio sa njim i sa trenerom Dejvidom Blatom.

„Iskreno, samo sam mu rekao ‘čoveče, mnogo je dobro što si se vratio i što igraš u punoj snazi’. Izgledao je kao stari Kajri, kakav je bio pre“, rekao je Blat.

Sakramento je iskoristio odsustvo Kevina Durenta i u gostima pobedio Oklahomu sa 116:104.

Demarkus Kazins pružio je najbolju partiju sezone sa 33 poena i 19 skokova za Kingse. Durent nije igrao jer je iščašio palac na nozi. On neće duže pauzirati, ali je trener Bili Donovan pre meča odlučio da ga ostavi na klupi. Tander je u njegovom odsustvu predvodio Vestbruk sa 17 poena, 15 asistencija i osam skokova, ali je u drugom poluvremenu iz igre šutirao samo 2/15.

„Definitivno nam je pomoglo što K.D. nije igrao. To je jedna velika pretnja manje koju nisu imali. To nam je olakšalo posao u odbrani. Mislim da smo mogli da se koncentrišemo na Rasa i nateramo druge da šutiraju, što nam je donelo pobedu“, rekao je Kazins posle utakmice.

Ražon Rondo doprineo je pobedi sa 13 poena, 19 asistencija i devet skokova.

Ovaj meč bio je značajan i za trenera Sakramenta Džordža Karla. On je ovom pobedom pretekao Fila Džeksona na petom mestu liste trenera sa najviše pobeda u NBA. Ovo mu je bila 1.156 pobeda, i sada ima 54 od Peta Rajlija na četvrtom mestu.

Karlu je ovo druga sezona u Kingsima, a ekipu je preuzeo 30 utakmica pre kraja prošle sezone. Sa Kingsima ima ukupan učinak od 25 pobeda i 39 poraza. Ovaj 63-godišnji trener vodio je do sada Klivlend, Golden Stejt, Sijetl, Milvoki i Denver do plej-ofa, a trenerskim poslom se bavi 27 godina.

Golden Stejt i dalje ima najbolji učinak u sezoni do sada, sa 32 pobede i dva poraza, ispred San Atnonija, koji ima 30:6. Oklahoma ima 24 pobede, dok Istočnu konferenciju predvodi Klivlend sa 23.

Rezultati utakmica igranih u noći između utorka i srede:

Klivlend – Toronto 122:100

Filadelfija – Minesota 109:99

Bruklin – Boston 94:103

Detroit – Orlando 115:89

Majami – Indijana 103:100 (produžetak)

Milvoki – San Antonio 98:123

Oklahoma – Sakramento 104:116

Juta – Hjuston 91:93

Portland – Memfis 78:91

Golden Stejt – Šarlot 111:101

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.