U trendu

Sedmorica kandidata za predsednika Fife, uključujući Platinija

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas listu od sedam kandidata za predsednika te organizacije, među kojima je i suspendovani predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini.

Kandidati su jordanski princ Ali bin el Husein, Musa Biliti, Žerom Šampanj, Đani Infantino, Mišel Platini, šeik Salman bin Ebrahim el Kalifa i Tokio Seksvejl.

Na listi nije bivši fudbaler Trinidada i Tobaga Dejvid Nakid, a britanski mediji preneli su da on nije uspeo da obezbedi potrebnih pet nominacija. Fifa nije navela razlog njegovog izostavljanja.

Izbori za predsednika Fife biće održan 26. februara 2016. godine.

Pobednik će zameniti Sepa Blatera koji će posle 18 godina napustiti predsedničku funkciju.

Blater je suspendovan jer je optužen za „nelojalnu isplatu“ od dva miliona dolara Platiniju 2002. godine. Obojica su suspendovani na po 90 dana, negirali su nepravilnosti i podneli žalbe na suspenzije.

„Platinijevu kandidaturu neće obraditi izborna komisija sve dok je suspenzija na snazi. Ako zabrana bude ukinuta pre predsedničkih izbora u Fifi, izborna komisija će odlučiti kako će nastaviti sa kandidaturom“, navodi se u saopštenju Fife.

Tročlana izborna komisija Fife, predvođena predsednikom Odbora za reviziju Domenikom Skalom saopštiće sledećeg meseca čije kandidature će zvanično biti prihvaćene, posle provere integriteta Etičkog komiteta Fife.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.