U trendu

Španija prvi polufinalista Evropskog prvenstva

Košarkaška reprezentacija Španije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u Lilu pobedila Grčku sa 73:71 (14:14, 25:18, 16:25, 18:14).

Španija će u borbi za finale igrati protiv pobednika četvrfinala u kom se sastaju Francuska i Letonija.

Najbolji u pobedničkoj ekipi bio je Pau Gasol sa 27 poena, devet skokova i tri asistencije. Dobro ga je pratio Nikola Mirotić sa 18 poena, dok je Serhio Rodriges ubacio 10 poena.

U redovima Grčke najbolji je bio Janis Antetokumpo, koji je utakmicu završio sa „dabl-dabl“ učinkom – 12 poena i 17 skokova. Nik Kalates je postigao 14 poena, Jorgos Printezis 13, a Vasilis Spanulis 10 poena.

Španija je bolje otvorila prvi četvrtfinalni duel na šampionatu Evrope. Serhio Ljulj je ubacio dve trojke, pa je Španija povela sa 6:0. Na semaforu je potom pisalo i 8:2 za „furiju“, ali se Grčka poenima Spanulisa i Printezisa vratila u igru.

Do sredine druge četvrtine ni Španija ni Grčka nisu uspevale da se značajnije „odlepe“, vodila se egal borba, ali je onda ekipa Serđa Skariole zaigrala bolje, pre svega u odbrani. Poenima Mirotića Španija je prvo stigla do plus sedam, da bi u poslednjem minutu druge deonice došla do maksimalnih devet poena prednosti – 39:30.

Treća četvrtina je počela trojkom Spanulisa, što je bila i najava mnogo bolje igre Grka. Španci su ušli u seriju promašaja, dok je na drugoj strani Grčka zaigrala mnogo agresivnije, posebno u odbrani.

Ta agresivnost i odlična igra u odbrani Grčkoj je prvo izjednačenje (42:42), a potom, u nekoliko navrata, i prednost od četiri poena. Španiju je u tim momentima u igri držao Pau Gasol, koji nije dozvolio Grčkoj da napravi veću razliku.

Poenima Gasola, Rejesa i Mirotića Španija je na početku poslednje deonice preokrenula rezultat i povela (62:57). Grci su, na drugoj strani, igrali nervozno i neorganizovano i nikako nisu uspevali da pogode koš rivala, dok je Španija igrala sve čvršće u odbrani i tako čuvala vođstvo.

Kada je izgledalo da je meč i definitivno rešen, Kalates i Kostas Slukas su u poslednjih 15 sekundi utakmice postigli dve trojke, smanjili na samo poen razlike i uneli neuzvesnot u meč.

Gasol je potom, na četiri sekunde pre kraja, pogodio jedno slobodno bacanje, a Antetokumpo nije uspeo da pogodi trojku sa pola terena, pa se Španija tako plasirala u polufinale Evropskog prvenstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.