U trendu

Španović jedina predstavnica Srbije na SP u Portlandu

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović biće jedina predstavnica Srbije na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu.

Srpska rekorderka u skoku u dalj, u Americi će braniti bronzanu medalju sa šampionata u Sopotu, a trenutno ima četvrti najbolji rezultat u sezoni – 6,85.

Takmičenje u Portlandu biće na neki način revolucionarno, s obzirom na to da neće biti kvalifikacija, nego će svih 16 takmičarki direktno u finale, gde će svaka od njih imati po tri skoka. Mesto u četvrtoj i petoj seriji obezbediće osam najboljih, dok će priliku na šesti skok imati samo četiri najbolje plasirane.

„Jasno je da su IAAF i organizatori u Portlandu želeli maksimalnu pažnju da posvete najboljim atletičarima, ali odluka da 16 takmičara na stupa u finalu znači i veliku pauzu između prve tri serije, oko 20 minuta, pa teško da možemo očekivati vrhunska ostvarenja u nastavku takmičenja“, izjavio je Goran Obradović, trener Ivane Španović.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se favorizuju daljašice čiji treneri nisu u stanju da podese formu za kvalifikacije i finale.

„Mislim da na novom konceptu treba još dosta da se radi, ali videćemo kako će se devojke snaći na zaletištu. Što se tiče Ivane, odlično smo radili, a sa novim pravilima ide i nova taktika. Cilj je da u prve tri serije skoči bar približno koliko vredi u ovom trenutku, a za koji plasman će to biti dovoljno ne zavisi samo od nas“, poručio je Obradović.

Na šampionatu sveta u Portlandu učestvovaće 500 atletičara iz 148 zemalja, a Španovićeva na zaletište izlazi 19. marta u tri sata ujutro po srpskom vremenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.