U trendu

Španovićeva započinje lov na zlato

Već prvog dana 23. evropskog prvenstva u Amsterdamu, na kojem učestvuje 1.473 takmičara iz 50 zemalja, a borilišta Olimpijskog stadiona izaći će petoro reprezentativaca Srbije – Ivana Španović, Dragana Tomašević, Vedran Samac i Lazar Anić u kvalifikacijama, dok će Mihail Dudaš imati pet disciplina desetoboja.

Naš rekorder u desetoboju vraća se velikim takmičenjima posle dvogodišnje pauze zbog povrede, a u sličnoj situaciji su još neki od njegovih 27 rivala. Uz to, ovo je olimpijska sezona, pa najbolji višebojci koji se nadaju visokom plasmanu u Riju i ne žele da se „troše” na kontinentalnom šampionatu (slično je i u nekim drugim disciplinama).

Dudaš se ne bavi prognozama

U Amsterdam nisu došla trojica najboljih s ovogodišnje rang-liste na kojoj Dudaš zauzima sedmo mesto s 8.174 boda što mu je donelo skok na četvrto mesto u ovoj konkurenciji. Među odsutnima su i sva trojica osvajača medalja na prošlom šampionatu Belorus Kravčenka, Francuz Majer, srebrni u Cirihu i drugoplasirani na ovogodišnjoj rang-listi, kao i bronzani Škurenjev, koji je izostao zbog suspenzije Sveruske atletske federacije.

To, međutim ne znači da je konkurencija slaba ni da Dudaš može da se prošeta do pobedničkog postolja. Petorica imaju bolje lične rekorde od njegovih 8.275 bodova, a trojica bolji rezultat ove sezone. Među Njima su Ukrajinac Kasjanov (lični rekord 8.409; 8262), vicešampion Evrope iz 2012. i dvostruki vicešampion sveta u sedmoboju (2012; 2016), Holanđanin Sintnikolas (8.506; 8.298) vicešampion Starog kontinenta iz 2010. i prvak u sedmoboju 2013, kao i Francuz Bara (8.453, 8.007), evropski prvak iz 2010. koji se nije takmičio pune tri sezone (1912-14). U sličnoj situaciji je i Belgijanac Van Alfen, četvroplasirani s Olimpijskih igara u Londonu, koji je zbog povrede pauzirao dve godine i kojem je ovo prvi ovogodišnji nastup (lični rekord 6.447). Bolji lični rekord od Dudaša ima i Estonac Pahapil (8.398; 7.814), koji prošle sezone nije kompletirao ni jedan desetoboj…

– Moja trenutna forma je dobra. Zaista sam zadovoljan rezultatima sa treninga. Što se tiče očekivanja, nemam ih. Želim da uživam u takmičenju i da pokažem koliko vredim. Očekivanja bi mi postavila granicu u tome, a smatram da u ovom momentu, za mene, granica ne postoji – rekao je pred polazak u Amsterdam Mihail Dudaš, učenik trenera Feđe Kamasija, a „granica” će biti mnogo jasnija večeras posle prve polovine dvodnevnog takmičenja.

Španovićeva ove sezone bolja od svih rivalki
Ni naša rekorderka u skoku udalj i naša najtrofejnija atletičarka ne priznaje granice – na svakom novom takmičenju ih pomera. Na svim evropskim i svetskim šampionatima na otvorenom od 2013. osvaja medalje. Prošle sezone postala je prvakinja Evrope u dvorani, a u Amsterdamu pokušaće da to ostvari i na otvorenim borilištima. Učenica trenera Gorana Obradovića je na pravom putu da to i učini.

S 6,95 m najbolja je ove sezone od 26 učesnica kvalifikacija u skoku udalj (norma za finale je 6,60 m), a ove sezone približila joj se samo 21-godišnja Ukrajinka Bek koja je 17. juna postavila lični rekord s 6,93 m, popravivši najbolji prošlogodišnji rezultat za 30 santimetara. Njen hendikep je, međutim, neiskustvo i zbog toga najveća rivala Španovićevoj u borbi za zlato najverovatnije biti Britanka Proktor, jedina koja ima bolji lični rekord (7,07 m) od naše najbolje atletičarke (7,02 m). Istina, ove sezone preskočila je samo 6,66 m na otvorenom, a zimus u dvorani 6,91 m. Zanimljivo je da Proktorova nema ni jednu medalju s evropskih prvenstava, ni na otvorenom ni u dvorani, a do srebra na prošlogodišnjem prvenstvu sveta došla je ličnim rekordom od 7,07 m nadmašivši Španovićevu za šest santimetara. U Amsterdamu Španovićeva, koja je ove sezone postala vicešampionka sveta u dvorani, ima priliku za revanš.

Evropski tron je upražnjen jer Francuskinja Lezur ove sezone nije izvela ni jedan skok zbog povrede, a zbog kolektivne suspenzije u Amsterdamu nema ni Ruskinje Klišine, koja je pre dve godine osvojila bronzu. Jedina prava rivalka našoj rekorderki u ovom trenutku Nemica Zoztene Mogenara, koja je 28. maja, postavila fantastičan lični rekord preskočivši 7,16 m propušta Evropsko prvenstvo.

Finale u skoku udalj je u petak u 19,20 č.

(Ž. B., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.